V reakci na slova B. Spencera někteří účastníci konference  zvedli ruku k nacistickému pozdravu.

V reakci na slova B. Spencera někteří účastníci konference zvedli ruku k nacistickému pozdravu. Zdroj: Youtube.com

Heil Trump! Příznivci krajní pravice oslavovali nového amerického prezidenta nacistickým pozdravem

„Heil Trump! Heil our people! Heil victory! Sláva Trumpovi! Sláva našemu lidu! Sláva vítězství!“ volal na konferenci amerického think-tanku The National Policy Institute jeho šéf Richard B. Spencer. V reakci na jeho slova povstali někteří účastníci konference a zvedli ruku k nacistickému pozdravu.

Konference proběhla v prostorách Budovy Ronalda Reagana a Mezinárodního centra obchodu ve Washingtonu a byla výroční akcí krajně pravicového think-tanku s názvem Institut národní politiky (The National Policy Institute). Video z konference zveřejnil web The Atlantic a převzal je izraelský deník Haaretz s komentářem, že celou událost odsoudilo Muzeum holocaustu ve Washingtonu.

Institut národní politiky je organizací hlásící se k obhajobě bělošské rasy přes akademické aktivity, která se prezentuje jako vzniklá v reakci na podobné iniciativy podporující černošské a jiné nebělošské rasy.

Při svém projevu použil Richard B. Spencer slovo známé z nacistické propagandy, Lügenpresse – lživý tisk. Toto slovo má vyjadřovat lživost médií informujících nevhodně o Trumpovi a o jeho podporovatelích. Samotný termín má ovšem mnohem starší historii a používali ho i socialisté.

Deník Haaretz také píše o tom, že jedna z mediálních podpůrkyň nového amerického prezidenta Trumpa – Tila Tequila (rodným jménem Nguyen Thien Thanh Thi narozená v Singapuru) – se chlubila na sociální síti Twitter fotografií ze setkání Institutu národní politiky, kde hajlovala. Twitter jí v reakci na tuto fotografii uzavřel profil. Již dříve se Tequila nechvalně proslavila sdílením obrázků s pronacistickou tematikou na sociální síti Facebook. Taktéž se opakovaně veřejně projevovala antisemitsky proti lidem s židovskými kořeny, například proti herečce Sarah Silvermanové.

Jeden z dalších řečníků na konferenci Institutu národní politiky, Peter Brimelow, zakladatel amerického protiimigračního webu Vdare.com, řekl, že Trump sice nemá krajně pravicové myšlení, ale v otázkách důležitých pro krajní pravici má stejný pohled – zastavení imigrace a politické korektnosti.

Abraham Foxman, bývalý národní ředitel Ligy proti hanobení (Anti-Defamation League), vyzval v rozhovoru pro jewishinsider.com nového amerického prezidenta Trumpa k jasnému veřejnému odsouzení antisemitismu a rasismu ze strany členů Institutu národní politiky. Nově zvolený americký prezident Trump se několik dnů po Foxmanově výzvě v rozhovoru pro New York Times od podpory krajní pravice distancoval a odmítl jak rasismus, tak antisemitismus.

Vítězství Trumpa v amerických prezidentských volbách silně rozdělilo celosvětovou židovskou komunitu. Zatímco liberálně orientovaní židé jej ostře napadají a kritizují, pravicově a konzervativně orientovaní Trumpa naopak spíše podporují.