Autoportrét Vincenta van Gogha

Autoportrét Vincenta van Gogha Zdroj: Vincent van Gogh (via tadaocern.com)

Velký spor o Van Gogha. Vyšla velká studie jeho skic, která ale zřejmě popisuje falzifikáty

Již dlouhou dobu se nestalo, že by byla akademická obec kunsthistoriků natolik rozpolcená jako nyní. Poté, co byla do prodeje uvedena studie Van Goghových skic, přišla skupina expertů z Van Goghova muzea s tvrzením, že studie se bohužel zabývá padělky.

Autoři knihy však tvrdí něco jiného. Dokazují, že skici, které ve své obsáhlé studii podrobili analýze, byly již „dávno prokázané jakožto pravé“. Tento názor ale nesdílejí nizozemští kunsthistorici. Autorka studie Bogomila Ovcharovová se podle nich dopustila značného omylu, když skici připsala právě Van Goghovi. Nutno dodat, že nizozemští kunsthistorici jsou ve svém oboru považováni za naprostou špičku, a to ve světovém měřítku. Uvedli, že kresba je „nemotorná“, pro Gogha netypická, která se snaží pouze o nápodobu. Navíc popisují inkoust, jímž jsou skici vytvořeny. Podle nich tento typ inkoustu v daném období malíř vůbec nepoužíval. Van Goghovo muzem vlastní nejrozsáhlejší sbírku děl Vincenta van Gogha, přičemž pravost skic zpochybňovali ještě před tím, než o nich vyšla tato studie.

 

Autorka knihy o sporných Van Goghových skicách si ale na svých závěrech trvá. Tvrdí, že byly nalezeny ve známé Nádražní kavárně (Café de la Gare) v Arles ve Francii, kde Van Gogh nějaký čas pobýval. Právě na tomto faktu žena zakládá pravost skic, k čemuž jí přisvědčil i hlavní editor knihy, Bernard Comment. Oba svorně uvádějí, že se největší odborníci na dílo Vincenta van Gogha mýlí. Ovcharovová se holandským impresionistou a fauvistou Goghem zabývá již delší dobu, je známá například pravidelným uspořádáváním menších výstav jeho děl.

 

O zajímavém sporu mezi autorkou knihy a týmu odborníků z Van Goghova muzea dnes informovala britská BBC. Kromě čistého popisu toho, co se zatím ve sporu odehrálo, však nenabídla ani náznak řešení. Jestli jsou tedy inkriminované skici skutečně nakresleny jedním z nejslavnějších holandských malířů, nebo ne, tedy není vůbec jasné.