Obří kráter po týdnu zmizel

Obří kráter po týdnu zmizel Zdroj: Kyodo News

Japonci opravili třicetimetrový kráter na silnici během 7 dní. Obdivuhodné

Japonské město Fukuoka postihl před týdnem propad jedné z nejfrekventovanějších místních silnic. Propad silnice způsobil zpřetrhání vodovodních potrubí, poškození kanalizace a samozřejmě narušil i statiku domů. Jak dlouho Japoncům trvala oprava? Pouze několik dní.

Tento obdivuhodný výkon je ve středu pozornosti světových médií. Ta se svorně ptají, jak dlouho by taková oprava trvala v našem státě? Odpovědi na tuto otázku se různí, je ovšem jisté, že rozhodně delší dobu než Japoncům. Ti byli schopni rozsáhlou trhlinu zabezpečit a opravit během několika dní. Po silnici se tak ode dneška opět normálně jezdí. Okolní budovy také nemají žádné omezení, po krátké odstávce vody je nyní již vše v pořádku.

Největší opravy zvládli Japonci během pouhých šesti dnů. Další, již pouze “kosmetické” úpravy trvaly další den, a nyní už po internetu kolují fotografie, z nichž je patrné, že po díře, která byla přes třicet metrů široká a více než 15 metrů hluboká, nezůstala ani stopa. Dělníci pracovali na směny 24 hodin denně, do míst neustále proudila technika a potřebný materiál.

“V Manchestru nám trvalo deset měsíců, než jsme podobnou díru v silnici opravili,” reagoval na obrázek rychle opravené silnice Brit, který narážel na případ z letošního června, kdy se obdobný kráter objevil v anglickém Manchesteru. Na tamní silnici Manuncian Way trvaly opravy deset měsíců, plně otevřena byla až v polovině letošního července, tedy téměř rok po propadu. Jak dlouho by oprava trvala v České republice, se ani nepokoušíme odhadnout.