Pak Kun-hje

Pak Kun-hje Zdroj: Wikipedia Commons

V Jižní Koreji se opět protestuje, země se zmítá v krizi

Protesty proti prezidentce Pak Kun-hje po týdnu relativního klidu opět s přicházejícím víkendem nabyly na intenzitě. Demonstranti se chtěli dokonce shromáždit i před sídlem neoblíbené prezidentky, která již přes týden čelí odhalení skandálu, jaký v zemi nemá obdoby.

Podle informací agentury Reuters byla většina jihokorejských policistů dnes přemístěna k prezidentskému paláci, který, zdá se, bude závěrečným místem rozsáhlých protestů nespokojených Jihokorejců. Policisté mají zabránit demonstrantům ve vstupu k paláci. Obdobné protesty se v zemi konaly i minulý víkend, tedy těsně poté, co vyšly najevo skutečnosti týkající se propojení současné prezidentky a její přítelkyně Čoi Sun-si.

 

Minulý týden protestovalo podle tamních médií okolo 40 tisíc lidí, dnešní zprávy přinášejí čísla šplhající až k 260 tisícům. Obliba prezidentky mezi občany rapidně klesla, země se tak dostává do krize - prezidentka sice uznala svou chybu a uvedla, že se podrobí vyšetřování, avšak stále více lidí požaduje její odstoupení.

 

Problém propukl minulý týden, kdy vyšlo najevo, že pomocí svého vlivu na prezidentku Čoi Sun-si měla možnost ovlivnit, do jakých institucí potečou peníze z veřejných rozpočtů. Čoi Sun-Si je dlouholetou prezidentčinou přítelkyní a zároveň dcerou známého jihokorejského náboženského sektářského vůdce. Žena si proto vysloužila přezdívku jihokorejský Rasputin.