Prahu navštívil Cohen celkem třikrát – poprvé v září roku 2008

Prahu navštívil Cohen celkem třikrát – poprvé v září roku 2008 Zdroj: ČTK

Leonard Cohen
Leonard Cohen na koncertě v roce 1972, tedy krátce poté, co vydal své dost možná nejlepší album Song of  Love and Hate
Leonard Cohen
Leonard Cohen – folkový básník
Kanadský písničkář Leonard Cohen nahrál v jedenaosmdesáti letech nové album! Jeho čtrnáctá studiová deska You Want It Darker (Chceš to temnější) s devíti předem opěvovanými novými písněmi vyjde letos na podzim. Aspoň k něčemu bylo dobré, že Mistra obrala jeho vlastní účetní: musel se ze zenového kláštera vrátit k tvorbě, aby měl z čeho žít.
7
Fotogalerie

Leonard Cohen: Odešel muž, který už před čtyřiceti roky tvrdil, že „skončil jeho život v umění“

V noci ze čtvrtka na pátek zemřel písničkář, básník a majitel zvučného hlubokého hlasu Leonard Cohen. Před dvěma lety u příležitosti jeho 80. narozenin vyšla v Reflexu jeho causa. V souvislosti s úmrtím kanadského písničkáře vám ji opět předkládáme k přečtení.

Kanadský písničkář Leonard Cohen si v den svých osmdesátých narozenin nadělil album devíti písní Popular Problems. Vychází po dvouleté odmlce a bezpochyby se stane další skvělou událostí v kariéře umělce, který už před čtyřiceti roky napsal, že „skončil jeho život v umění“.

„Narozen v Montrealu 21. září 1934. Studoval na McGillově a Kolumbijské univerzitě. Žil v Londýně jako lord. V honbě za štěstím mi můj přízvuk pomohl do nejnedobytnějších geografických paláců, kde jsem rozkvétal, temný a úchvatný jako Othello. V Oslu jsem žil na nacistickém plakátu. Na Kubě coby jediný turista v Havaně a možná i na světě jsem na plážích Varadera zničil svůj vous a spálil ho v nostalgii a hněvu pro Fidela, kterého jsem znal. V Řecku, kde jsem byl zbaven svého barbarského pokrytectví, se vyčistil můj styl vlivem pustých hor a přítele, cizince, který miloval jednoduchou angličtinu. Montreal – vždy se tam vracím, scéna strmých ulic, které podporují školy kanadské poezie, v nichž jsem byl vycvičen, a sídlo mé rodiny staré jako Indiáni. Mocnější než starší Sionu, poslední obchodníci, kteří svou krev berou vážně. Přitom přijímám peníze od vlád, od žen, z prodeje básní, a jsem-li nucen, od zaměstnavatelů. Nemám žádné koníčky.“

Cohenův text, který vyšel v novinách u příležitosti vydání jeho prvního románu The Favourite Game (1963)

Pokračovatel Aarona

Leonard Norman Cohen, zpěvák, písničkář, hudebník, básník a spisovatel, otitulovaný čestným kanadským řádem, se narodil ve městě Westmount v anglicky hovořící části Montrealu ve středostavovské, rigidně židovské rodině. Maminka Marsha (Masha) Klonitská (s polskými předky), tatínek Nathan Cohen, majitel několika obchodů s oděvy. Dědeček Lyon Cohen byl zakládající člen a prezident Kanadského židovského kongresu. „Jsi pokračovatel Aarona, nejvyššího kněze,“ řekl jednou svému vnukovi.

Do školy začal Cohen chodit v roce 1948, pak přešel na střední (Westmount High School), kde se zapojil do kroužku hudby a poezie. V té době miloval zejména básně Federika Garcíi Lorky. Taky začal lámat prstíky na šesti strunách – od tří akordů se brzy dopracoval k vážné hudbě a flamenku.

Zbytek času se poflakoval jen tak po Saint Laurent Boulevardu a pořádal porce svých milovaných steaků. V kavárnách (jen kafe a ­cigára) kolem sebe koukal na gangstery, beatniky a kurvy. Když odešel z Westmountu, potuloval se po Montrealu, kde v různých klubech četl svou poezii, tedy texty, které se po letech měly stát jeho největšími písňovými hity.

CELOU CAUSU LEONARD COHEN SI PŘEČTĚTE ZDE >>>