Natáčení Hry o trůny v Severním Irsku.

Natáčení Hry o trůny v Severním Irsku. Zdroj: HBO

Aidan Gillen hraje postavu Petyra Baelishe.
Emilia Clarke vyrostla do krásné Daenerys Targaryen.
Tom Wlaschiha zmužněl a ve Hře o trůny vystupuje jako Jaqen H'gar.
Sean Bean v roce 1984 a jako Ned Stark.
Natáčení Hry o trůny v Severním Irsku.
13
Fotogalerie

Osmá série Hry o trůny se má točit i na švédském Gotlandu, problémem jsou ale vysoké daně

Švédská média v posledních dnech zveřejnila zprávu, která musí miliony fanoušků populárního seriálu Hra o trůny zajímat – osmá řada, která bude vysílána v roce 2018, by se měla natáčet i na švédském ostrově Gotland. Místo se produkci seriálu líbí, ale je zde jeden vážný problém, protože ve Švédsku jsou vysoké daně a filmové pobídky zde nejsou s jinými místy Evropy srovnatelné.

Podle úterního vydání regionálních novin Hela Gotland si už tvůrci seriálu prohlédli lokality na největším ostrově v Baltském moři a chtěli by zde od srpna příštího roku natáčet osmou sérii. 

Filmaře zaujalo především 3,4 kilometry dlouhé kamenné opevnění města Visby, kde zůstávají dodnes neporušené středověké městské hradby se svými charakteristickými věžemi. Jsou to unikátní stavby, které byly vyhlášeny v roce 1995 za památku UNESCO.

Na ostrově Gotland, které má navíc v létě velmi příjemné podnebí, jsou vhodné pro natáčení také staré usedlosti či na některých místech členité pobřeží.

Ovšem problémem jsou vysoké daně ve Švédsku. Ty nejsou nijak nízké ani v jiných evropských státech, jenže v mnoha dostávají producenti ještě takzvané filmové pobídky. Pak pětinu až čtvrtinu utracených peněz v jednotlivých zemích mohou dostat produkce zpátky.

O tom, zda nakonec podaří Hry o trůny přilákat do Švédska, by se mělo rozhodnout v nejbližších týdnech.    

Sedmá řada úspěšného seriálu, která se bude vysílat příští rok, se točila především ve Španělsku.