Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Komiksová Wonder woman
Nejslavnější izraelská herečka současnosti  Gal Gadot.
Komiksová Wonder woman
Komiksová Wonder woman
Komiksová Wonder woman
19
Fotogalerie

To bude mela: Čestným vyslancem OSN je nově komiksová Wonder Woman, tu ale hrála i izraelská vojačka

Muslimský svět podle všeho brzy zasáhnou další protesty. Zatím se jen ta informace pořádně nedostala na sociální sítě. O co jde? OSN za svého nového čestného velvyslance jmenuje 21. října komiksovou hrdinku Wonder Woman, která je už 75 ztělesněním boje za rovnoprávnost žen a ikonou feminismu. Ve filmu ji letos ale hrála herečka Gal Gadot a ta kdysi sloužila také v izraelské armádě. A to se v islámských státech líbit rozhodne nebude.

Už na jaře se v některých islámských zemích objevil požadavek na zákaz či bojkot filmu Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti, protože v něm postavu Wonder Woman ztvárnila právě Izraelka Gal Gadot (31). Ta sloužila (jako většina žen v její zemi) kdysi dva roky v izraelské armádě jako řadová vojačka a podle svých vlastních slov vynikala v tvrdém výcviku. Gadot má i české předky.

OSN se rozhodla postavu Wonder Woman nominovat na svoji čestnou vyslankyni z toho důvodu, aby posílila roli žen ve světě. Přitom sama světová organizace něco podobného důsledně ignoruje – za celou dobu její historie nestála v jejím čele žena a jedna analýza z minulého roku ukázala, že devět z 10 vrcholových manažerských míst v OSN zastávají v posledních desetiletích muži.

Komiksy s Wonder Woman vycházejí v americkém nakladatelství DC Comics a jeden z jejích současných autorů řekl, že je to lesba. Což v muslimském světě také nebylo přijato nijak pozitivně.

Samotná postava vznikla v roce 1941, jejím autorem je americký psycholog a scenárista William Moulton Marston a prvním kreslířem byl H. G. Peter. Wonder Woman je polobohyně a válečnice ze země Amazonek (založené na řecké mytologii), kde je proslulá jako princezna Diana z Themyskyry. Mimo svou zemi se skrývá pod tajnou identitou pod jménem Diana Prince.

Postava se dočkala i mnoha televizních a filmových zpracování. Letos také ve vzpomínaném filmu Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti, kde ji hrála Izraelka Gal Gadot. Dílo mělo obrovský úspěch u diváků a dosáhlo celosvětové tržby skoro 900 milionů dolarů. Gadot bude proto hrát hlavní roli i v připravovaném stejnojmenném filmu Wonder Woman, který točí režisérka Patty Jenkins.