Demonstrace Usvitu a Bloku proti islamizaci na pražském námestí Míru.

Demonstrace Usvitu a Bloku proti islamizaci na pražském námestí Míru. Zdroj: Oliver Adámek

Demonstrace Úsvitu s Blokem proti islamizaci: Poslední výkřiky před volebním propadákem?

Oproti loňské nabité Svatováclavské nabídce se včera v Praze konalo podstatně méně demonstrací a protestů, necelých 14 dnů před volbami se ostatně není co divit. Výjimku tvořil Úsvit společně s Blokem proti islamizaci, novou iniciativou vzniklou po rozpadu Konvičkova Bloku proti islámu. Hloučky zbývajících „vlastenců“, kteří se přišli kolektivně upevnit ve strachu z neexistujících muslimských imigrantů na českém území, se sešly ve 14 hodin na pražském náměstí Míru. Kromě Prahy ale pořádal Úsvit akci i v Ostravě, Plzni a Mostu, kam průběžně předávali pořadatelé slovo.

Předseda Úsvitu Miroslav Lidinský na úvod připomněl loňskou společnou demonstraci s prezidentem Zemanem na Albertově, kde „společně řekli imigraci jasné ne“. Nezmínil se ale, že tehdy kromě něj a Zemana na 17. listopadu vystoupili na jednom pódiu ještě Martin Konvička a Petr Hampl, kteří po sporech s Úsvitem založili vlastní iniciativu, nebo senátor Veleba, který svou SPO zase spojil s Tomiem Okamurou. Lidinskému tak do party zůstala akorát politická turistka Jana Volfová a „růžová“ zpěvačka legračních protestsongů Dominika Myslivcová.

Čtyři sta „pochodní pravdy“

„Vy jste pochodně, které šíří pravdu a světlo,“ pokračoval Lidinský romanticky před bezmála čtyřstovkovým obecenstvem. „Pojďme společně říct, že tahle země je naše,“ dodal bývalý policista a voják. Jeho Úsvitu však předvolební průzkumy v drtivé většině krajů nepřisuzují téměř žádnou šanci na relevantní zisk přes 5 procent.

Rozklad českých antiislámských kruhů symbolicky podtrhl kontrast s posilující německou populistickou AfD, jejíž zástupce k demonstrantům rovněž promluvil. Při jeho projevu navíc došlo k nevídaným chybám v překladu. Citované heslo německých muslimů „I love my prophet (miluji proroka)“ překládal najatý tlumočník jako „Miluji svého proféta“.

Německo má totiž jen jednu „alternativu“, která má konkurenci maximálně tak v ještě tvrdší Pegidě. To v Čechách se ve všech těch alternativách nevyznají ani sami alternativci. Výsledkem změti několika stran, hnutí, iniciativ, spolků, řádů a bloků s týmž programem a dikcí je faktická auto-marginalizace všech proti-imigračních sil.

Když i Černoch zrůžoví…

Kromě zahraničních hostů ale Úsvit s BPI nezapomněl ani na zvučná jména z domácí islamobijecké scény, za zmínku stojí v první řadě právě zmíněná blogerka a zpěvačka Dominika Myslivcová, která za Úsvit kandiduje na 3. místě kandidátky pro Moravskoslezský kraj. „Nechceme tady nelegální muslimy. Asi si říkáte, proč holka jako já kandiduje do zastupitelstva, když toho o politice moc nevím.“ Ano, tuto otázku si kromě vedení Úsvitu položil patrně každý.

„Já chci pro nás všechny růžovou budoucnost,“ vyhlásila Myslivcová na závěr řeči a nechala pustit svůj asi nejslavnější videoklip s písní Změnu tu my nechcem. Právě díky ní se zařadila po bok Olivie Žižkové a dalších „umělců“, kteří se posledním půlroce rozhodli vzkřísit své kariéry protiuprchlickými songy.

Vedle Myslivcové vystoupil i tradiční šperk národoveckých demonstrací Tomáš Ortel se svou Mešitou. Za zmínku stojí projev kandidátky do senátu Aleny Vitáskové, která varovala, že  „Z Ostravy se stane centrum narkomafie a muslimské ghetto“. Vitásková i v době kandidatury zastává post předsedkyně Energetického regulačního úřadu, v únoru tohoto roku byla nepravomocně odsouzena v kauze chomutovských fotovoltaik. Obligátní záležitostí už je na akcích Úsvitu Píseň o mé zemi zazpívaná tradičně poslancem Markem Černochem.

Ještě před rokem touto dobou budil Úsvit ještě s Blokem proti islámu respekt. Zdálo se, že se česká protiislámská scéna alespoň částečně sjednotila, požehnání jí udělil tehdy na vrcholu popularity i Miloš Zeman. Vlastní neschopností to Lidinský a spol. dotáhli k předčasnému rozpadu a poklesu preferencí, to vše za zákulisní účasti politické zombie Víta Bárty. Kolik příznivců jim přijde na další demonstraci po volbách? Pravděpodobně ještě méně.