Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Slovenskem otřásá skandál: Terapeut měl znásilnit v polepšovně čtrnáctiletou dívku

Od pátečního večera se na Slovensku nehovoří o ničem jiném, než o srdceryvném případu znásilnění čtrnáctiletého děvčete v soukromém diagnostickém zařízení ve městě Galanta. Činu se podle matky dívky již před časem dopustil terapeut ústavu, ale rodině nepomohla ani policie, ani soud, ani sociální pracovnice. Proto příběh zveřejnila na svém blogu v Denníku N slovenská poslankyně Natália Blahová ze strany Sloboda a Solidarita.

Podle výpovědi matky děvče užívalo marihuanu a na radu sociální pracovnice bylo proto rozhodnutím soudu umístěna do soukromého detenčního zařízení. Místo péče ale bylo podle matky děvče znásilněno a čelí trvalým psychickým i fyzickým následkům. Podle slovenské poslankyně Bláhové se nemuselo jednat o jediný případ v tomto zařízení a podle ní byli chovanci v ústavu vystaveni i týrání.

Vedení zařízení v Galantě výpověď zpochybnilo, ale matka argumentuje lékařským vyšetřením. Podala také několik trestných oznámení. Policie však věc odložila. Větší aktivitu začala vyvíjet až v posledních hodinách pod tlakem veřejnosti a médií. O kauzu se zajímá i slovenský prezident Andrej Kiska, který vyzval policejního prezidenta k rychlému vyjasnění celé kauzy.

Ústav měl podle matky skutečný stav věci tajit, bránil ji v návštěvách nezletilé dcery a přes několik výzev ji nepomohla ani sociální pracovnice. Mezitím zařízení odpojilo i svoji internetovou stránku.

Děvče poté, co mělo být znásilněno, odešlo z ústavu na naléhání matky kvůli zdravotním problémům, ale soud ho přes nevyjasněná otřesná tvrzení vrátil zpět. Holka pak utekla. Policie ji ale opět vrátila do nápravného zařízení.

Urážkám a vyhrožování podle poslankyně Bláhové čelili i další klienti centra v Galantě. Terapeutická cvičení prý často končila psychickým zhroucením.

Přes naléhání a odpor matky byla její dcera i v sobotu nadále v ústavu, kde měla být znásilněna.

Celý příběh nešťastné slovenské matky si můžete přečíst zde.