Robert Fico

Robert Fico Zdroj: ČTK

Hlavně klid na práci, bratia Slováci. Fico může skončit jako Topolánek

Pro Slováky je to historická událost: začal půlrok jejich evropského předsednictví. Premiér Fico ale ve sváteční pohodě nejspíš není. Učitelé mu protestují bezmála pod okny, opozice chce svrhnout jeho vládu a on zatím žádá od občanů „klid na práci“ ve jménu dobré pověsti země. Spíš by si měl hlídat záda a připomínat osud českého předsednictví.

Tehdy Jiří Paroubek s pomocí několika nespokojených vládních poslanců svrhl Topolánkovu vládu právě během evropského vedení. Ani slovenský půlrok nebude idylický. K vysvětlení stačí tři slova: brexit, imigrace, terorismus.

Situaci komplikuje i velké napětí na domácí politické scéně. Opozice se pokouší využít skandálu Ficova muže, ministra vnitra Kaliňáka, a ráda by svrhla vládu. Fico v tom vidí zlý úmysl překazit mu „realizaci předsednictví Rady EU“. V Bratislavě se kvůli kauze konají demonstrace, Ficovu stranu SMER opouštějí voliči.

Pro objasnění: Robert Kaliňák se dostal do potíží kvůli propojení s podnikatelem Bašternákem, podezřelým z daňových podvodů. Sám Robert Fico si pak od něj pronajímá luxusní byt. A aby toho nebylo málo, první den předsednictví si symbolicky vybrali k protestům i tamní učitelé, vláda podle nich ignoruje jejich požadavky.

Tedy nic moc situace. Jenže apely na občany, aby sklapli a na půl roku si dali od demonstrací půst kvůli bukolickému obrázku krajiny, jsou legrační. To by pak Unii stěží kdy mohlo předsedat takové Řecko či Francie, které jsou synonymy stávek a demonstrací. Premiér Fico si zkrátka nemusí hlídat občany, ale politiky – především ty své a koaliční. Takovou radu by mu možná dal i Mirek Topolánek.