Když malému městu vládnou radní, kteří nejsou schopni nalézt společnou řeč se svými občany.

Když malému městu vládnou radní, kteří nejsou schopni nalézt společnou řeč se svými občany. Zdroj: reflex.cz

Jak se (ne)staví na Dobříši: Radnice s občany nenachází společnou řeč v otázce nové zástavby

Město Dobříš leží 40 kilometrů od Prahy a zároveň na okraji brdských lesů. Kombinace výborné dopravní dostupnosti a blízkosti přírody zapříčinila, že ceny dobříšských pozemků či novostaveb v poslední době stále rostou. A zájem různých subjektů o ně také.

V květnu letošního roku vyvolal obrovskou vlnu nevole dobříšských občanů plán radnice schválit zástavbu Dukelského náměstí (zelená plocha v širším centru města) a lokality Brodce (území na okraji města u lesa, kde se nachází pole, louky, chatová osada, hájovna a ranč s koňmi). Petici proti návrhu podepsalo během pár týdnů v osmitisícovém městečku na tisíc občanů. Nešlo jen o to, co radnice plánovala, ale především o způsob, jímž se tak mělo stát. 

Debaty o změnách územního plánu tu v minulosti normálně probíhaly, většinou ve velkém sále kulturního domu a za značného zájmu veřejnosti. O Dukelském náměstí a Brodcích se ale žádná diskuse nevedla,“ říká Anna Vlčková z Dobříše.

Že se o dané agendě má jednat, se tak občané z dotčených lokalit dozvěděli vlastně náhodou z nenápadné zmínky na webu města

Projednávání návrhu bylo sice uvedeno jako veřejné, ale oproti běžným zvyklostem bylo naplánováno na 16:00, kdy je ještě řada lidí v práci. Navíc se nemělo konat v Kulturním domě, ale v obyčejné zasedačce na radnici,“ popisuje Daniel Kos. „Jako by si vedení města účast občanů ani nepřálo,“ doplňuje. 

Čím více informací se nespokojení občané Dobříše pokoušeli o návrhu zjistit, tím více nestandardních okolností vyplouvalo na povrch. "Ukázalo se, že o návrhu nejen že nevěděla veřejnost, ale ani řada zastupitelů. Na informaci o plánované zástavbě Dukelského náměstí jsme náhodou přišli při pročítání zápisu z 26. setkání Rady města, které proběhlo již 16.12.2015. Návrh na zástavbu byl v rámci tohoto jednání předložen radním Radkem Vystydem. A především jak v případě lokality Brodce, tak v případě Dukelského náměstí šlo o návrhy zcela nesystémové a nelogické," uvádí Markéta Dvořáková. 

Veřejného zasedání se nakonec oproti očekávání radnice přišlo zúčastnit na 60 rozhořčených obyvatel – více se jich do zasedačky nenamačkalo; další tedy čekali před budovou radnice. Další vlnu údivu vyvolalo zjištění, že na jednání nebudou přítomni starosta města Stanislav Vacek (STAN) ani za návrh zodpovědný radní (a shodou okolností podnikatel v realitách) Radek Vystyd (Top 09) – údajně si oba v daný den vybrali dovolenou. 

Ve velmi vypjaté atmosféře si Dobříšští vynutili přeložení veřejného projednávání. Zástupci městského úřadu nakonec pod tlakem souhlasili s přeložením jednání na září, důsledném informování o něm a jeho uspořádáním ve vyhovujících prostorách.

Po prázdninách se situace nečekaně posunula. V zářijovém čísle městského magazínu Dobříšské listy (http://www.listy.dobris.net/img/2016/DL_09-2016.pdf) je již uvedeno, že „Rada města vzhledem k nepříznivé reakci občanů od plánu na zástavbu Dukelského náměstí ustoupila“ a „Výstavba v lokalitě Brodce by neměla být v současnosti zahajována a neměla by být zpracována ani územní studie.“ 

Končí tedy příběh happy endem? Místní krčí rameny. „Jsme samozřejmě moc rádi, že návrhy byly zamítnuty. Ale stalo se tak jen díky obrovskému úsilí občanů. Nikdo nám nevysvětlil, proč radnice postupovala tak netransparentně, nikdo nebyl potrestán, prostě se jede dál, jako by se nic nestalo. Bojíme se, že v horizontu pár měsíců se zase může objevit něco podobného, realitní lobby je tu prostě silná,“ uzavírá Jaroslav Sauer.