Panda velká - ilustrační snímek

Panda velká - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Čínská panda, která má přijet do Prahy, překvapivě zmizela ze seznamu ohrožených druhů

Pražský magistrát a ZOO v hlavním městě usilovně vyjednávají s Čínou o tom, že by se kolem roku 2020 mohla do české metropole přestěhovat populární panda velká, symbol říše středu. Mezitím ale Mezinárodní svaz ochrany přírody se sídlem ve Švýcarsku vydal překvapující zprávu – panda byla po mnoha letech vyškrtnuta z Červeného seznamu ohrožených druhů.

Panda velká (Ailuropoda melanoleuca, savec řazený do čeledi medvědovití) byla odborníky přeřazena z „ohroženého“ na „zranitelný“ druh. Zásluhu na tom má zejména dvacetiletá pečlivá práce čínských přírodovědců, která přispěla k populačnímu oživení pand v nejlidnatější zemi světa.

Poslední odhady hovoří o tom, že v Číně žije kolem 2060 pand, z toho je 1864 dospělých jedinců.

„Čísla z několika národních průzkumů naznačují, že předchozí pokles populace pand byl zastaven, naopak počet těchto zvířat se zvyšuje a snaha čínských odborníků byla úspěšná,“ píše se v aktualizované zprávě Mezinárodního svazu ochrany přírody.

Zpráva současně obsahuje i varování, že kvůli změnám klimatu pandy postupně ztrácejí své přirozené prostředí a to by mohlo v budoucnosti opět přispět ke snižování počtu těchto zvířat.

Zatímco informace o pandě velké jsou pozitivní, zpráva svazu přinesla i negativní zjištění. Početní stavy gorily východní (Gorilla beringei), největšího světového primáta, se za posledních dvacet let snížily až o 70 procent. Kvůli pokračujícímu ilegálnímu lovu je jich v Africe už méně než 5000 kusů.

Čtyři ze šesti lidoopů jsou tak dnes na naší planetě kriticky ohroženými druhy. Je to gorila východní, gorila nížinná, orangutan bornejský a orangutan sumaterský.

„Je to smutný den, protože náš seznam ukazuje, že člověk dál likviduje v přírodě i nám nejbližší příbuzné,“ řekl Dánka Inger Andersenová, generální ředitelka Mezinárodního svazu ochrany přírody.

Seznam obsahuje v současnosti 82 954 druhů, a to jak rostlin, tak živočichů. Téměř třetině, konkrétně 23 928, hrozí vyhynutí.