Nová australská bankovka, které na svět pomohl slepý chlapec.

Nová australská bankovka, které na svět pomohl slepý chlapec. Zdroj: Reserve Bank of Australia

Hmatová značka na nové bankovce.
Zrakově postižený Connor McLeod je dnes hvězdou Austrálie.
Nová australská bankovka, které na svět pomohl slepý chlapec.
Nová australská bankovka, které na svět pomohl slepý chlapec.
4
Fotogalerie

Úžasný příběh: Austrálie má novou bankovku vyrobenou podle připomínek slepého chlapce

Australanovi Connoru McLeodovi bylo v roce 2012 pouhých 12 let. Connor je od narození slepý a tehdy společně se svoji maminkou spustil petici, která se obrátila na australskou banku, aby začala vyrábět bankovky s hmatovým značením, které by pomohlo nevidomým a slabozrakým. Výsledek? Ve čtvrtek šla do oběhu nová australská bankovka v hodnotě 5 dolarů, která má náležitosti, jež si Connor přál.

Dnes patnáctiletý kluk se tak stal „hvězdou“, o které píše celý svět. Jeho příběh je dojemný i poučný. A velmi pomohl 360 tisícům lidí v Austrálii, kteří jsou slepí či jinak zrakově postižení.

„Jsem šťastný, že se to podařilo. Je to příjemný pocit. Maminka tady nebude se mnou navždy, aby mi pomáhala. Lidé jako já potřebují mít jistotu, jaké peníze mají v rukou, budeme pak více nezávislí na ostatních,“ řekl Connor McLeod webu news.com.au. K jeho petici se nakonec připojilo 57 tisíc lidí. Jenže před lety to nevypadalo nijak růžově.

Reserve Bank of Australia, která bankovky u protinožců vydává, se zpočátku netvářila na požadavky petice nijak nadšeně. Dokonce ji zcela odmítla. Přitom sama pro cizí země vyrábí peníze, na kterých jsou hmatové značky pro zrakově postižené.

Pak Connor s matkou navštívili v hlavním městě Canberra jednoho politika, který se rozhodl, že jim pomůže. Až pak se daly věci do pohybu. I když to trvalo více než tři roky.

Zvláštní je, že dnes se australská banka pyšní na svých stránkách tím, jak novými bankovkami pomáhá zrakově postiženým. Přitom předtím jednala o používání bankovek pouze s výrobci bankomatů, dalšími finančními ústavy, obchodníky a zdravotně postižené lidi odmítala. Donutil ji k tomu až tlak veřejnosti.

Tu veřejnost netradičně symbolizoval a zastupoval dnes patnáctiletý slepý Connor McLeod…