Okrádat důchodce se pomalu stává českým národním sportem. Pan Josef má celou haldu tretek. A nechce pochopit, že jsou úplně bezcenné.

Okrádat důchodce se pomalu stává českým národním sportem. Pan Josef má celou haldu tretek. A nechce pochopit, že jsou úplně bezcenné. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Obchod s mincemi po česku: Nakupujte hypervýhodně od šmejdů!

V tištěném Reflexu vychází první díl seriálu o mincovních šmejdech, kteří prodávají jednodušším lidem bezcenné medaile za horentní sumy, a s naprosto nepřijatelně nátlakovým a obtěžujícím marketingem a prodejem. Jako malou ukázku přináším praktiky Českého mincovního obchodu i zde! Jak prodávají zlato?

Zlato a další drahé kovy, jako třeba platina, se měří v jednotkách specifických pro svou komoditu — v trojských uncích. Jedna trojská unce má hmotnost 31 gram a jde o „základní jednotku“ zlata či platiny. Pokud se někde udává cena zlata, bývá zvykem uvádět cenu za trojskou unci.

Důležitá ale je také ryzost zlata. Měří se v tisícinách procenta a ryzost se označuje v karátech. Pro šperkařské účely se u nás nejčastěji používá čtrnáctikarátové zlato (585 promile z 1000), na novoražby investičních mincí a investiční slitky se pak používá dukátové zlato o ryzosti 232/3 karátu (986/1000) nebo čtyřiadvacetikarátové ryzí zlato 999/1000. Například pamětní zlatá mince emitovaná Českou národní bankou „10 000 Kč Zlatá bula sicilská“ je v ryzosti 999,9/1000. Stejně tak investiční zlato — jednouncový zlatý slitek „Argor Heraeus SA“ má ryzost 999,9/1000. V kilogramu takto ryzího zlata je pak jen desetina gramu jiného materiálu, než je zlato.

Podívejme se na vůbec nejnevýhodnější nabídku investičního zlata ve formě zlatých slitků, již se mi na českém internetu podařilo nalézt. Český mincovní obchod nabízí mimořádnou zlatou ražbu „Ukřižování Ježíše“. Mince nemá žádnou numizmatickou hodnotu, jde prostě o zmincované zlato. Stojí 2495 korun, a když se podíváte do detailu zboží, dozvíte se: Hmotnost 0,50 g. Ušlechtilé zlato (585/1000).

Jinak řečeno — ražba není vyražena, jak je u investičního zlata zvykem, v materiálu ryzosti dukátové nebo ryzí. Ražba nabízená Českým mincovním obchodem je ve skutečnosti nikoliv z „ušlechtilého“ zlata — takový termín se nepoužívá —, ale z obyčejného zlata čtrnáctikarátového. Takže ryzího zlata máte v jedné ražbě Ukřižování Ježíše 0,29 gramu. Což znamená doslova neuvěřitelnou cenu 267 000 korun za unci ryzího zlata.

Pro srovnání — známé a solidní zlatnictví v Obecním domě nabízí jednouncovou zlatou cihličku z ryzího zlata 999,9/1000 v den, kdy tento text píšu, za 32 636 korun. Tedy osmkrát levněji než v Českém mincovním obchodě. Proto soudím, že by Český mincovní obchod měl bez jakékoliv diskuse obdržet titul „Zlatý šmejd roku 2016“. A titul — byť možná trochu méně úderný — by mu měla udělit Česká obchodní inspekce. Důvodů pro zákrok inspekce má, jak se dočtete v tištěném Reflexu, mnohem víc, než jsem popsal zde na webu.

Reportáž Mincovní šmejdi si přečtěte v novém tištěném Reflexu, který vyšel ve čtvrtek 1. září.

Reflex 25/2016Reflex 25/2016|Archív