Od zničení Silk Road v roce 2013 se do dnešního dne obchod s drogami na deep webu ztrojnásobil.

Od zničení Silk Road v roce 2013 se do dnešního dne obchod s drogami na deep webu ztrojnásobil. Zdroj: profimedia.cz

Kupování drog přes internet? I přes snahu policie je to teď snažší, než kdy dřív

Vládní agentury, a FBI především, se snaží za každou cenu zničit darknet (deep web). Proč? Je to přece „internet pod internetem“. Místo, kde se prodávají drogy, zbraně, najímají se tu hackeři a vůbec se to tam kriminálními živly jen hemží. Jenže realita není tak jednoduchá, jak ji FBI veřejnosti předkládá. A navíc, nebýt FBI a jí podobných vládních agentur, darknet by pravděpodobně nikdy nevznikl.

Ten, kdo si pamatuje začátek devadesátých let, vám jistě potvrdí, že tehdy neměl nikdo jakýkoliv důvod pro to, aby se na internetu skrýval. Jednalo se o skutečně svobodné prostředí, které nikdo moc nekontroloval a mohli jste si v něm prohlížet cokoliv jste chtěli. Jenže tenhle „ráj“ rychle skončil a státy začaly postupně využívat všemožné technologie, které běžným uživatelům blokují část obsahu internetu. Nebyla to tedy touha po obchodu s drogami, která stvořila dark net. Byla to cenzura.

Mnoho lidí se kvůli ní začalo k internetu připojovat skrze Tor. Jednoduchý prohlížeč, který vypadá jako Mozilla Firefox, využívá systému, díky jemuž se najednou nepřipojujete na reflex.cz z vašeho obýváku, kde teď sedíte, ale vypadá to, jako kdyby nás četl někdo třeba z Argentiny. Téhle anonymity využívali disidenti, hackeři či novináři pro sdílení obsahu, za který by mohli být perzekuováni. A využívají ho dodnes. Kromě nich v něm ale nalezli útočiště právě i prodejci drog a v extrémních případech třeba i nájemní zabijáci.

To se samozřejmě nelíbí autoritám, které chtějí mít všechno pod kontrolou. A ne úplně překvapivě je jednou z těchto autorit americká FBI. Ta se zaměřila na darknetová tržiště, kde se prodávají drogy (ale také například léky, které se ještě nedostaly do oběhu). V roce 2013 s velkou pompou uzavřela největší obchod deep webu - Silk Road. Tržiště, které fungovalo na stejném principu jako například aukro.cz. Zatčen byl dokonce i samotný zakladatel Ross Ulbricht, který na darknetu vystupoval pod pseudonymem Dread Pirate Roberts. Jeho trest? Samozřejmě doživotí. Bez možnosti podmínečného propuštění.

„Tohle měl být nějaký neviditelný černý trh? Nikdo není z dosahu FBI. My vás najdeme!“ chvástala se tehdy FBI. Zda je americká „válka proti drogám“ opravdu tou správnou volbou, nechme teď stranou. Pojďme se raději podívat na to, jestli se FBI skutečně daří krotit obchod s drogami na darknetu.

Od zničení Silk Road v roce 2013 se do dnešního dne obchod s drogami na deep webu ztrojnásobil. Na největším tržišti AlphaBay, které Silk Road velmi záhy nahradilo, operuje 2001 prodejců, kteří dle informací RAND nabízejí 37 896 položek. Na druhém místě je obchod Nucleus s 1013 prodejci a 26 538 položkami. Na třetím místě Dreammarket s 847 prodejci a 22 284 položkami. Tolik rozličných druhů drog a jejich „odrůd“ si dokáží představit opravdu jen skuteční znalci. Podobným způsobem pokračuje seznam sestavený holandskou organizací RAND dál a dál. A nezdá se, že by na tom měla FBI něco změnit.

„Myslím si, že to většina z nás očekávala“ popisuje vývoj po pádu Silk Road jeden z expertů na dark net, Tim Bingham. „To co teď uvidíme, bude expanze jednotlivých prodejců, kteří budou mít vlastní tržiště. To je prostě přirozený vývoj,“ dodává s tím, že kvůli tomu by nějaký větší zátah na prodejce v podstatě už ani nebyl možný. Porazí tato decentralizace FBI navždy? A podpořili takový boj, kdybyste mohli rozhodnout o použití peněz z vašich daní?