Jack Marrian

Jack Marrian Zdroj: Profimedia.cz

Člen slavné skotské šlechtické rodiny pašoval 100 kilogramů kokainu

Jack Marrian, člen jedné z nejslavnějších aristokratických rodin Skotska, byl ve východoafrické Keni obviněn z toho, že pašoval 100 kilogramů kokainu. Drogy byly zadrženy minulý týden v přístavu Mombasa v kontejnerech, které přijely z Brazílie. Ukryty byly v nádobách na přepravu cukru.

Marrian (30) je syn Lady Campbellové z Cawdoru, což je po staletí jedna z nejváženějších a nejvlivnějších aristokratických rodin ve Skotsku. Vinu ohledně drog odmítá, ale vyšetřovatelé tvrdí, že narkotika přivezla jeho firma. Informoval o tom list The Guardian.

Kokain byl ukrytý v nádobách od cukru a zásilka byla údajně určena pro Ugandu. Jack Marrian je přitom ředitelem společnosti Mshale Uganda Limited, která vozí po celém světě cukr a kávu. Policie pak tvrdí, že zásilka byla už v přístavu oddělena od ostatního zboží, což vzbudilo podezření a po prohlídce v ní byl objeven metrák kokainu.

Keňa se kvůli frekventovanému leteckému a lodnímu spojení s Evropou a Asii stala pro narkomafii z Latinské Ameriky jedním z významných překladišť drog. Místní úřady na to reagují zvýšenou represí a pečlivějšími kontrolami.

Maximální trest za pašování podobného množství drogy je v Keni doživotí.

Jack Marrian je kromě svého šlechtického původu známý i tím, že v keňském Nairobi chodil kdysi do stejné školy jako letošní vítěz cyklistické Tour de France, Chris Froome.