Sdílíte své fitness výkony na sociálních sítích a ještě si u toho děláte selfie? Možná jste narcisové!

Sdílíte své fitness výkony na sociálních sítích a ještě si u toho děláte selfie? Možná jste narcisové! Zdroj: Instagram

Sdílíte selfie z posiloven? Jste labilní narcisové, tvrdí studie

Sdílíte svá selfie z fitness tělocvičen na sociální sítě? Možná, že vaše osobnost na tom není úplně dobře. S touto teorií dnes přišel americký web deníku Washington Post. Možná se v tomto článku najdete sami, nebo třeba znáte někoho, kdo své sportovní výkony sdílí na sociálních sítích.

Zmíněný článek Washington Postu odkazuje na výzkum vědců z londýnské Brunelovy univerzity, která nedávno zveřejnila výsledky svého bádání. Podle nich existuje spojení mezi mírou narcismu a četností příspěvků na sociální sítě, které se týkají fitness výkonů.

 

Studie se zmiňuje především o takzvaných selfies, tedy portrétech, které si pořizují lidé ve fitness centrech. Studie naznačuje, že ten, kdo se těmito snímky rád chlubí a sdílí je se svým okolím, může vykazovat nejen vyšší míru narcismu, ale i vyšší míru lability vlastní psychiky. Studie hovoří o určité satisfakci, která přichází zároveň s pozitivním ohlasem na fotografie. A obráceně, pokud pozitivní ohlas nepřichází, objevuje se pocit zmaru a méněcennosti.

 

“Dennodenní informování o svých fyzických aktivitách v oblasti fitness má jasný cíl, zaujmout tímto způsobem tolik chtěnou pozornost,” uvádí jedna z autorek studie Tara Marshalová. Navíc si neustálým sdílením těchto aktivit podle doktorky Marshalové z londýnské univerzity mohou tito milovníci sdílení udělat i z přátel nepřátele. Ne každý totiž tyto rádoby motivované příspěvky ocení.