Po prvním bazénu zelená nyní i ten druhý. A to je problém.

Po prvním bazénu zelená nyní i ten druhý. A to je problém. Zdroj: Twitter

Záhada bazénů v Riu: včera jeden zezelenal, dnes zelená i druhý

Byl to opravdu bizarní pohled. Na olympijském závodišti, kterým jsou v tomto případě dva bazény, se začala měnit barva vody. Včera se z průzračně modré barvy jednoho z bazénů stala nevábná, tmavě zelená barva. Organizátoři bezradně kroutili hlavami, příčina zelené barvy se nepodařila objasnit, naopak se prohlubuje. Dnes totiž zezelenal i druhý bázen. Což je mnohem větší problém.

Zelený bazén se včera stal předmětem údivu nejen televizních komentátorů, ale také samotných organizátorů. Ti nedokázali říci, co se s vodou v jednom z bazénu stalo. Ihned po dramatické změně barvy v zelenou byly provedeny veškeré chemické testy, které obratem ukázaly, že pro závodníky není voda nijak nebezpečná. V zezelenalém bazénu se konaly například skoky vody nebo sprinty.

Již včera, s ohledem na jeden zezelenalý bazén, však rozhodčí upozornili, že skoky do vody se v zezelenalém bazéně konat mohou, pokud by však zezelenal i druhý bazén, kde se bude konat vodní pólo, nastane vážný problém. A to se také dnes stalo, pomalu a jistě zelená i druhý bazén.

 

Vodní pólo jako poměrně agresívní sport není možné pro rozhodčí hodnotit, pokud nevidí, co se děje nejen nad, ale hlavně pod vodou. V nazelenalé vodě není vidět zdaleka tak jasně, jako v bazénu, v němž není s vodou žádný problém. Průzračnost vody tak nemá jen zdravotní, ale také praktický význam. Nyní je tedy na odbornících, aby problém s vodou včas odstranili.

 

Další spekulace se však vedou i okolo kvality vody. Účastníci ani pozorovatelé totiž příliš nevěří, že voda je skutečně nezávadná. Organizátoři jsou tak nyní pod tlakem, aby zveřejnili detailní expertízu, na níž se ve svém prohlášení odvolávají.