Povstalci v syrském městě Halab - ilustrační snímek

Povstalci v syrském městě Halab - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Povstalci v severosyrském Halabu se stali terčem chemického útoku, tvrdí The Guardian

Podezření na chemický útok je hlášeno z povstalci ovládané části severosyrského města Halab. Čtyři civilisté zde údajně v noci na dnešek zahynuli v důsledku útoku chlórem, informoval deník The Guardian s odvoláním na místní záchranáře a nemocniční zdroje.

Představitel halabské nemocnice Al-Kuds Hamza Chatíb uvedl, že toto zdravotnické zařízení registruje čtyři mrtvé v důsledku otravy jedovatým plynem a 55 osob s dýchacími potížemi. Sedm z nich je v péči lékařů nemocnice. Chatíb řekl, že shromažďuje kusy oblečení pacientů a fragmenty bomb jako důkazy k analýze.

Podle záchranáře Chálida Hará, citovaného agenturou AP, jsou mezi oběťmi matka a dvě děti. O život přišly poté, co vládní vrtulník shodil do východní části města čtyři barelové bomby, z nichž jedna byla zřejmě naplněna chlórem, řekl Harah. Záchranná služba zaznamenala rovněž 22 lidí s dýchacími problémy.

Zprávu nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. O útoku barelovými bombami ze strany vojsk věrných režimu prezidenta Bašára Asada informovala i exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR). Ta uvádí, že o život přišli dva lidé, kteří se udusili, a několik dalších utrpělo dýchací potíže. SOHR ale konkrétně chlór jako smrtící látku nezmiňuje.

Armáda věrná Asadovi, kterou podporují ruské síly, v minulých týdnech obklíčila povstalci ovládanou východní část Halabu a uvnitř se ocitlo bez dodávek potravin přes 200.000 lidí. Rebelům, kteří jsou pod neustálými údery ruského a syrského letectva, se v sobotu po třech týdnech podařilo obklíčení prolomit a zahájit protiofenzivu. Oběma stranám poté přibyly ve městě a jeho okolí posily.

Vládní i povstalecké síly opakovaně popírají, že by v bojích používaly chemické zbraně, a navzájem se obviňují z chemických útoků.