Neozbrojený terapeut se svým autistickým pacientem.

Neozbrojený terapeut se svým autistickým pacientem. Zdroj: Reprofoto youtube.com

Střílející policista byl na týden postaven mimo službu.
Charles Kinsey popisuje, jak se celá situace odehrála.
2
Fotogalerie

Americká policie střílí vše, co se pohne. Tentokrát to byl neozbrojený terapeut

Střelci z řad policistů se Američanům vymykají kontrole. Po několika naprosto zbytečných úmrtích v letošním roce kvůli střelbě policistů, se bohužel na demonstracích proti policejnímu násilí rozhodli někteří civilisté vzít zákon do vlastních rukou. Jak v minulých dvou týdnech informovala všechna světová média, v USA začala malá válka mezi lidmi z ulice a policií. Ta měla za následek nejen několik těžce zraněných, ale také mrtvých policistů. 

Tragédii a útoky na policisty odsoudili všichni američtí politici, včetně osobností ze světa šoubyznysu.

Nepřiměřenost postupu strážců zákona proti Američanům černé pleti je za mořem častým tématem. V posledních dvou týdnech policisté zastřelili hned dva občany USA černé pleti. Jeden z nich byl zastřelen při dopravní kontrole.

Prezident Barack Obama konstatoval, že se dnes někteří Američané cítí pod tlakem kvůli své barvě pleti a to je natolik závažný problém, že by to mělo znepokojovat všechny americké občany.

Když už se zdálo, že se situace uklidňuje. Objevuje se příběh černošského terapeuta z Floridy, který byl postřelen ležící na zemi, beze zbraně a se zvednutýma rukama ve vzduchu. Rozdmýchá opět tento policejní přešlap další americké nepokoje?

Je to pravděpodobné. Tentokrát se na Floridě odehrál incident, při kterém naštěstí nedošlo k tragédii, terapeut Charles Kinsey (46) byl jen postřelen.

Příběh začíná útěkem mladého muže z domova se speciální službou. Jednalo se o autistu. Na cestu si sebou vzal hračku – malý černý kamion. Působil zmateně a pobíhal s hračkou po okolí. Někdo proto zavolal na americkou tísňovou linku 911 a oznámil, že po ulici chodí divně se chovající muž se zbraní, který se pravděpodobně chystá spáchat nějaký násilný čin. Rinalda, jak se autista jmenuje, mezitím našel jeho ošetřující terapeut a pokoušel se ho uklidnit. Následně přijela policie. Terapeut si lehnul na zem a vysvětloval policii, že je terapeutem autisty a že ani jeden z nich není ozbrojený. Vše je jasně vidět a především slyšet, na záznamu, který pořídil svědek na mobilní telefon. 

Pan Kinsey stále ležel na zemi, uklidňoval svého pacienta a mluvil na policisty, když nečekaně zahájili střelbu. Jeden ze zasahujících strážníků vypálil tři rány, z nichž jedna pana Kinseyho zasáhla.

„Nejvíc jsem se bál o něj (Rinalda), protože jsem si říkal, že mně se nemůže nic stát. Ležel jsem na zemi a měl jsem vzpažené ruce, byl jsem neozbrojený, byl jsem si naprosto jistý, že nebudou střílet. Neměli jediný důvod. Alespoň ne na mě. Bál jsem se, že se Rinaldo zvedne nebo udělá nějaký prudký pohyb. Uklidňoval jsem ho, aby zůstal dole, při zemi. Když v tom začali pálit. Ale na mě. Byl jsem nepopsatelně překvapený a šokovaný,“ prohlásil pan Kinsey.

Terapeut také prohlásil, že poté, co k němu policisté přišli a spoutali ho, se ptal střílejícího důstojníka, proč to udělal. Ten mu měl údajně odpovědět, že neví.

Policie v Miami dala střelci týden dovolené. Pan Kinsey se zotavuje v nemocnici, odkud by měl být během jednoho týdne propuštěn.

Je to nepochopitelná událost, která situaci mezi policisty a civilisty rozhodně neuklidní. Alespoň však neskončila smrtí. Tentokrát.