Poklidný protest proti policejnímu násilí zneužili snajpři.

Poklidný protest proti policejnímu násilí zneužili snajpři. Zdroj: ČTK/AP

Odplata za mrtvé černochy: snajpři zastřelili pět policistů

Nejméně dva střelci zabili v Dallasu pět policistů a několik dalších zranili. Informovalo o tom vedení místní policie, podle něhož ke střelbě došlo během jinak poklidné čtvrteční demonstrace proti policejnímu násilí na černoších. Několik podezřelých bylo zadrženo, další se policii přihlásil sám. Na strážce zákona pálili z vyvýšených míst v budovách, uvedla televize CNN.

V Dallasu se stejně jako na dalších místech USA konaly demonstrace v souvislosti se zastřelením dvou černochů při policejních kontrolách v minulých dvou dnech. Protest byl podle televize CNN zcela poklidný až do chvíle, než se ozvaly první výstřely. K tomu došlo okolo 20:45 místního času (dnes 3:45 SELČ).

Černošský šéf dallaské policie David Brown uvedl, že z útoku jsou podezřelí nejméně čtyři lidé, kteří spolupracovali jako snajpři. Média zároveň zveřejnila fotografii jednoho z údajných podezřelých, jímž byl mladý černoch, který se na demonstraci pohyboval s puškou v ruce. Policistům údajně hrozil i odpálením bomby.

Podle agentury Reuters se jeden z podezřelých přihlásil policii sám a odevzdal útočnou pušku, se kterou přišel na demonstraci. "Je to mé právo," tvrdil. Možná se ale přihlásil proto, že je nevinný a aby předešel nedorozumění.

Další muž byl obklíčen v podzemních garážích v centru Dallasu. Policisté u něho zároveň zajistili podezřelý předmět, který prozkoumali pyrotechnici.

Federální ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek zahájilo vyšetřování smrti černochů v Minnesotě a v Louisianě, kteří zemřeli při zásazích policie. V Minnesotě byl několika výstřely při běžné dopravní kontrole ve středu zabit Philand Castile, kterého policisté zastavili kvůli rozbitému světlu. K velkému pobouření veřejnosti přispělo živé video ze zásahu, které jeho přítelkyně umístila na facebook. Přístup policistů odsoudil minnesotský guvernér, který jej označil za rasistický.

V Louisianě o den dříve zemřel Alton Sterling, kterého policie kontrolovala na základě anonymního oznámení, že má u sebe zbraň.

Policejní přístup kritizoval i prezident Barack Obama, podle něhož by mělo zacházení policie s menšinovým obyvatelstvem znepokojovat všechny Američany.