Video placeholde
Nelidské podmínky v ruských kriminálech
Nelidské podmínky v ruských kriminálech
Nelidské podmínky v ruských kriminálech
Nelidské podmínky v ruských kriminálech
Nelidské podmínky v ruských kriminálech
6
Fotogalerie

Procházka ruským vězením: Lidská práva za Putina už nemají s právem nic společného, jen s bezprávím

Ruská cenzura varuje před pokémony, podle ruských sportovců zřejmě fair play škodí zdraví (ruské státní složky dlouhodobě podporovaly a kryly doping reprezentantů). Putinovci zjevně šílí; jen ruští vězni svědomí dál sedí ve svých celách. A česká Amnesty International upozorňuje na aktuální zhoršování stavu lidských práv v Ruské federaci nápaditou, syrovou kampaní.

Jak na své včerejší tiskové konferenci informovala česká sekce mezinárodní hnutí Amnesty International, lidskoprávní situace v Rusku se za poslední měsíce výrazně změnila k horšímu. Rusové kritizující režim ve své vlasti na sociálních sítích jsou odsuzováni i k několikaletému vězení a stovkám hodin veřejně prospěšných prací. „Ty dostanete třeba za šíření politické satiry – na českém facebooku by jimi byla potrestána snad polovina uživatelů,“ řekl pro srovnání vedoucí kampaní AI Martin Balcar.

Letos v dubnu vydal ruský ústavní soud rozsudek, po němž se Rusko přestává řídit rozhodnutím Evropského soudu pro lidská práva. To znamená, že se země naprosto vymkla možnosti vnější kontroly a dohledu – slovo bude nadále omezováno a demonstrace nepovolovány, případně surově rozháněny a jejich účastníci perzekuováni.

Na tento stav na jednom z webů AI upozorňuje 360° černobílé video; podle Michala Vlasáka z PR agentury Havas, v níž video vzniklo, byla tato technologie použita pro českou charitativní kampaň vůbec poprvé. Ocitnete se na šest minut v odpudivé, tíseň vzbuzující cele a jeden z vašich tří spoluvězňů vás vítá: No nečum, brácho! „Snažili jsme se co nejvíc napodobit realitu a zprostředkovat pocit bezvýchodnosti. Proto je video nezvykle dlouhé, bez větší akce,“ říká kreativní ředitel Havasu Eda Kauba.

Video funguje i jako aplikace, a pokud u sebe po jejím stažení máte dobrá sluchátka a 3D brýle pro virtuální realitu, chytrá kampaň vás možná donutí podepsat online petici ve prospěch ruských vězňů svědomí. Mimochodem, video se třemi ruskými aktéry bylo natáčeno v bohnické psychiatrické léčebně. Že se však onen obraz nehostinné, špinavé pármetrové cimry značně blíží skutečnosti, zjistíte po přečtení nedávno česky vydané knihy členky Pussy Riot Naděždy Tolokonnikovové, Jak udělat revoluci s podtitulem Zápisky z trestanecké kolonie.

Konkrétní vězni, na jejichž absurdní odsouzení chce Amnesty upozornit, jsou Ildar Dadin a Darja Poljudová. Ildar Dadin podporuje LGBTI komunitu a ruské hnutí za lidská práva, bohužel se však stal prvním aktivistou v Rusku, který byl za pokojné shromažďování odsouzen ke 2,5 letům vězení na základě nového zákona o veřejných shromážděních – jednoduše se zúčastnil více než dvou demonstrací za 180 dní.

Právnička Darja Poljudová se vymezuje vůči ruské vládě a jejím aktivitám na Ukrajině, byla odsouzena ke dvěma letům vězení za své příspěvky na sociální síti Vkontakte. Amnesty International se ovšem v dalších týdnech bude zaměřovat i na další nespravedlivě odsouzené a vězněné. Podobných případů očividného, arogantního bezpráví v Rusku má k dispozici desítky.