Spojené státy a další země vyzvaly své občany v Turecku, aby vyhledali bezpečný úkryt a nevycházeli ven.

Spojené státy a další země vyzvaly své občany v Turecku, aby vyhledali bezpečný úkryt a nevycházeli ven. Zdroj: Turecko, prezident, USA, převrat, Rusko

Zůstaňte doma, vyzývají USA, Rusko a Francie své občany v Turecku

Spojené státy vyzvaly své občany v Turecku, aby vyhledali bezpečný úkryt a nevycházeli ven. Reagovaly tak na oznámení o armádním převratu v zemi. Se stejnou výzvou pro své občany přišlo i francouzské a ruské ministerstvo zahraničí. V syrské metropoli Damašku se ozvala oslavná střelba. Zdroj Evropské unie monitorující události v Turecku uvedl, že do dnešního pokusu o převrat v této kandidátské zemi je zapojena podstatná část armády, a není jen dílem "pár plukovníků".

"V Ankaře a v Istanbulu se dějí závažné události. Žádáme francouzské občany, aby nevycházeli ven," uvedl dnes v reakci na dramatické zprávy z Turecka francouzský diplomatický zdroj.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyzval ruské občany v Turecku, aby zůstali uvnitř budov a čekali na další informace. Lavrov rovněž apeloval na zainteresované strany, aby předešly "smrtícím střetům".

Šéf americké diplomacie John Kerry vyjádřil naději, že v Turecku se podaří zachovat stabilitu a mír.

Také šéfka diplomacie EU Federika Mogheriniová vyzvala k umírněnosti a respektování demokratických institucí v Turecku. Podle zdroje EU v Turecku se jedná o dobře zorganizovaný převrat velké části armády. "Kontrolují řadu strategických bodů v Istanbulu," uvedl zdroj podle agentury Reuters.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je jedním z hlavních oponentů syrského prezidenta Bašára Asada. Zprávy o tom, že část turecké armády převzala dnes večer moc, proto přivítala řada obyvatel syrské metropole Damašku a také té části severosyrského města Halabu, kterou ovládají vládní síly. Lidé tu vyšli do ulic.