Almaty v noci

Almaty v noci Zdroj: Wikipedia

Kazašské město Almaty ochromila střelba, útočili údajně islamisté

Šest mrtvých a 14 zraněných si vyžádala přestřelka, která dnes vypukla v centru největšího kazašského města Almaty. Čtyři z mrtvých jsou podle agentury Reuters policisté. Anonymní policejní zdroj kazašským novinářům řekl, že incident vyvolali islámští radikálové. Dva byli údajně zadrženi, celkový počet pachatelů útoku ale není jasný. Jeden z útočníků je prý mrtvý.

Ozbrojenci podle policie ostřelovali budovu místní správy ministerstva vnitra v Almaty a sídlo tajné policie KNB. Při incidentu byl zabit jeden civilista, jemuž jeden z útočníků ukradl osobní automobil. Muž byl postřelen a po převozu do nemocnice svým zraněním podlehl.

S odvoláním na informace z almatských nemocnic agentura Reuters oznámila, že zemřelo nejméně šest lidí, z toho čtyři policisté, jeden civilista a jeden útočník. Oficiální údaje hovoří o čtyřech mrtvých včetně tří strážců pořádku.

 

V Almaty, dřívějším hlavním městě země známém jako Alma-Ata, žije asi 1,3 milionu lidí. I když někdejší metropole přesunem vládních úřadů do Astany ztratila politický význam, stále je považována za hlavní kulturní a hlavně finanční centrum země.

Prezident Nursultan Nazarbajev svolal v reakci na incident mimořádné zasedání Bezpečnostní rady. Incident v Almaty označil za teroristický čin a nařídil, aby hojně navštěvovaná veřejná místa v kazašských městech střežily zesílené policejní oddíly. Nazarbajev vyzval občany, aby nepodlehli provokacím. Úřady mají bezodkladně informovat veřejnost o vyšetřování incidentu.

Ministerstvo vnitra bezprostředně po útoku vyzvalo obyvatele města, aby nevycházeli z domovů. Banky ve městě nefungují, kina byla uzavřena a v obchodech se neprodává. Policie v Almaty vyhlásila nejvyšší stupeň protiteroristické pohotovosti. Nemocnice vyzývají obyvatelstvo k darování krve.

 

"Za útokem pravděpodobně stojí stoupenci netradičních náboženských směrů," uvedl Interfax. Jedním ze zadržených útočníků je sedmadvacetiletý, dříve souzený muž žijící v okolí jihokazašského města Kyzylorda, uvedla agentura Kazinform. Muž je podezřelý z vraždy ženy spáchané minulý týden, oznámila policie bez dalších podrobností.

 

Všechny útvary kazašské armády byl uvedeny do stavu zvýšené bojové pohotovosti. O uzavření státních hranic se údajně neuvažuje. Kyrgyzstán, který s Kazachstánem na jihu sousedí a je od Almaty vzdálen jen asi 30 kilometrů, nicméně hranice z bezpečnostních důvodů sám uzavřel.

 

Kazachstán, surovinově bohatý stepní stát ve střední Asii, byl dosud ušetřen projevů náboženského extremismu, ale v poslední době se podle místního tisku i zde islamisté aktivizují.

 

Počátkem letošního června ve městě Aktobe zaútočila skupina radikálů na dva obchody se zbraněmi a vojenská kasárna. Při zásahu těžkooděnců bylo 18 extremistů zabito a devět zadrženo. Od té doby po celé zemi platí zvýšená protiteroristická pohotovost.