Turecko čelí podle premiéra Binaliho Yildirima vojenskému puči.

Turecko čelí podle premiéra Binaliho Yildirima vojenskému puči. Zdroj: ČTK

V Turecku zadrželi kvůli zmařenému puči již kolem 6000 osob

Turecká vláda obnovila plnou kontrolu nad celou zemí. Na twitteru to dnes uvedl turecký vicepremiér Mehmet Şimşek. Úřady v souvislosti s pučem zadržely už kolem 6000 lidí. Zdroj agentury Reuters uvedl, že v Istanbulu stále odolává vládním silám několik skupin pučistů. Nepředstavují podle něj ale již žádné riziko.

"Rozhodli jsme o všech potřebných opatřeních. Máme vše pod kontrolou. Není důvod se obávat," napsal Şimşek v příspěvku na twitteru, který adresoval především zahraničním investorům. Jaké "opatření" vláda po konzultaci s centrální bankou přijala, ale vicepremiér neupřesnil. Politická stabilita Turecka ale podle něj po neúspěšném puči posílila.

Podle zdroje agentury Reuters zůstává v Istanbulu několik skupin účastníků pokusu o převrat, kteří se odmítají vzdát, nepředstavují však již žádné riziko. Ostatní turecká města jsou plně pod kontrolou vlády. Zatím unikají někteří vysoce postavení členové armády, budou ale dopadeni velmi brzo, dodal zdroj z řad vysoce postavených představitelů země.

Celkem už úřady daly v souvislosti se zmařeným pučem zatknout kolem 6000 lidí, uvedl podle státní agentury Anadolu ministr spravedlnosti Bekir Bozdag. Většinou se jedná o příslušníky armády, soudce a státní zástupce. "Velký úklid" bude podle Bozdaga nadále pokračovat.

 

Agentura DPA uvedla s odvoláním na vládní zdroje, že pučisté mají pod kontrolou ještě šest stíhaček F16. Odletěly údajně z letecké základny v jihotureckém Diyarbakiru, přeletěly nad Istanbulem a Ankarou a následně přistály na základně u středotureckého města Malatya.

 

V noci na dnešek nad Istanbulem hlídkovalo pět stíhaček F-16 z letecké základny Eskişehir s piloty věrnými vládě a prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi.