Turecko čelí podle premiéra Binaliho Yildirima vojenskému puči.

Turecko čelí podle premiéra Binaliho Yildirima vojenskému puči. Zdroj: ČTK

Turecký puč očima sociálních sítí: “Chci trest smrti," píše se na Twitteru

Turecké opoziční armádní složky, které se pokusily o puč v zemi proti prezidentu Erdoganovi, byly vládními silami potlačeny. V tureckém parlamentu se nyní svádí debata o to, zda by měly být znovu zavedeny tresty smrti. Vzkaz Twitteru je v tomto ohledu jasný: Lidé, kteří s pučem nesouhlasili, chtějí pro armádní vzbouřence obnovení trestu smrti. Označení volající po jeho znovuzavedení nyní otřásá sociálními sítěmi. 

Během pátečního večera došlo v Turecku k pokusu o vojenský převrat. Turecká armáda se pokusila převzít moc z rukou prezidenta Erdogana, kterému se ale podařilo puč potlačit. Armádní opoziční síly, které se odvolávaly na návrat k demokracii a ústavnosti v zemi, byly potlačeny.

Podle informací deníku Independent nyní parlament zvažuje obnovení trestu smrti, a to v souvislosti s vysokým počtem armádním činitelů, kteří se účastnili puče. A právě na tuto okolnost zareagovaly okamžitě sociální sítě, respektive jejich turečtí uživatelé. Britská BBC dnes uvedla, že nový nejužívanější hashtag, neboli označení příspěvků na sociální síti Twitter, se stala věta #Idamistiyorum, která v češtině znamená “Chci trest smrti.” Tak reagují především ti, kdo s pučem nesouhlasí. Od sobotního rána byl tento hashtag použit již ve 26 tisících případech. 

Turecké vládní síly už oznámily, že mají situaci pod kontrolou. Pučisté z řad armádi byli poraženi, nastává ovšem otázka, jak s nimi Erdoganův režim naloží. Dá se předpokládat, že si neúspěšným pučem Erdogan jen upevní moc. I když se jedná pouze o označení na sociálních sítích, jeho intenzita překvapila a zaujala již i světová média.

Situaci ohledně případného navrácení trestu smrti v Turecku nadále sledujeme.