Raul Chadžimba

Raul Chadžimba Zdroj: ČTK

Světový rekord: V proruské Abcházii uspořádali referendum, přišlo jen 1,23 procenta voličů

Ruský protektorát Abcházie, který se odtrhl před lety od Gruzie a který je zcela závislý na libovůli Vladimira Putina a moskevské vlády, uspořádal poslední neděli referendum. To mělo vyřešit vleklý pat mezi vládou a opozicí. Jenže stala se věc nevídaná – hlasovat nepřišel téměř nikdo. Z 132 885 registrovaných voličů se jich dostavilo pouhých 1,23 procenta.

Krach referenda jen dokumentuje tragický vývoj separatistického gruzínského území, které Rusko uznalo pod názvem Republika Abcházie v roce 2008. Tento region u Černého moře je zcela závislý na ruské vojenské (abchazské milice jsou dnes přímo podřízeny ruskému velení), hospodářské a finanční pomoci.

Politické napětí v Abcházii panuje již několik desetiletí a řešit to mělo i referendum o uspořádání předčasných voleb. Jenže zákonem předepsaná účast je minimálně 50 procent oprávněných voličů. Jediné procento je proto propadák, který možná svět zatím nepoznal.

V roce 2014 došlo v Abcházii k nevojenskému převratu, kdy opozice svrhla vládu prezidenta Alexandra Ankvabema. Důvod byl také pozoruhodný. Kabinet se měl po vzoru Krymu snažit o úplnou integraci s Ruskem a to podle opozice nedělal. Hlavou státu se pak stal bývalý agent sovětské tajné policie Raul Chadžimba, který se úporně snaží, aby se tento kus gruzínského území stal pevnou součástí Ruska.

Referendum pak mělo vyřešit letitý politický pat, protože pseudoprezident Chadžimba slíbil po nástupu k moci vytvoření koaliční vlády, pak uspořádání předčasných voleb a spolupráci s opozicí na řešení tragické ekonomické a sociální situace. Nic z toho neudělal.

 

V březnu a dubnu se podařilo opozici shromáždit více než 19 tisíc podpisů na podporu referenda (země má celkem pouze 240 tisíc obyvatel), ale většina z nich pak v červenci k hlasování nepřišla. Prezident totiž vyhlásil referendum jen několik týdnů před jeho konáním a opozice potom paradoxně vyhlásila jeho bojkot, přestože původně hlasování požadovala.

Schizofrenní situaci tak asi budou řešit až parlamentní volby v roce 2017. Podle ruského vysílání Rádia Svobodná Evropa ale ani volby nic nevyřeší, tragédie v Abcházii bude pokračovat dál.