Oběť útoku nájezdu kamionu.

Oběť útoku nájezdu kamionu. Zdroj: čtk

Byli Češi při útoku v Nice? Diplomaté zjišťují podrobnosti

Čeští diplomaté zjišťují, zda mezi mrtvými či raněnými po nočním teroristickém útoku ve francouzském městě Nice nebyli i Češi. Zatím se neví, jak dlouho bude identifikace obětí trvat, řekla dnes ráno ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. České velvyslanectví je podle ní v kontaktu s francouzským ministerstvem zahraničí a snaží se získat informace, zda masakr nepostihl české občany.

"Zatím zjišťujeme informace. Po podobných útocích trvá nějakou dobu, než úřady identifikují obětí. Zatím identita těch lidí není známa, nevíme, kdy bude známa a samozřejmě doufáme, že to bude co nejdřív," uvedla mluvčí Černínského paláce. V médiích už se objevila svědectví českých turistů či studentů, kteří v Nice v době útoku pobývali.

Jednatřicetiletý Francouz tuniského původu najel v plné rychlosti na rušné promenádě v Nice do davu kamionem ve chvíli, kdy lidé čekali na ohňostroj při oslavě státního svátku. Masakr nepřežilo minimálně 84 lidí, více než stovka je zraněna, z toho 18 kriticky. Prezident François Hollande označil útok za teroristický čin a navrhl prodloužení výjimečného stavu v zemi o tři měsíce.