Běženci na německé hranici

Běženci na německé hranici Zdroj: ČTK/AP/Matthias Schrader

Za 1. pololetí přišlo do Evropy 360 000 migrantů, to je více než za stejnou dobu loni

Přestože na první pohled to vypadá, že migrační vlna do Evropy slábne, podle agentury Frontex, která má na starosti ochranu vnějších hranic EU, přišlo za první pololetí na kontinent 360 tisíc nelegálních migrantů, což je více, než za stejné období roku 2015. Loni většina uprchlíků (celkem jich nakonec bylo 1,5 milionu) dorazila totiž až v druhé polovině roku. Letos se takový nápor neočekává.

Od dubna prudce poklesl především počet uprchlíků, kteří míří z Turecka do Řecka. Migranti nemají kam pokračovat z Řecka dál, protože jeho hranice s Makedonií je uzavřena, velmi pečlivě hlídána a jsou na ní i ploty.

„Novou hlavní migrační trasou do Evropy je proto v současnosti Itálie,“ řekl rádiu Europe 1 Francouz Fabrice Leggeri, ředitel agentury Frontex. Každý den dorazí do Itálie kolem 750 až 1000 migrantů. Cesta po moři bývá ale někdy nebezpečná a mnoho lidí při ní přichází o život.

 

Nejvíce uprchlíků přijíždí do Itálie z rozvrácené Libye, protože tam nejsou úřady schopny kontrolovat pobřeží. Navíc kolem čtvrt milionu lidí v této severoafrické zemi podle odhadů čeká na cestu do Evropy.

Evropská unie kvůli migrační krizi dvojnásobně zvyšuje počet zaměstnanců Frontexu, který sídlí ve Varšavě. Do roku 2020 se také zvýšil rozpočet agentury o 322 milionů euro. K řešení migrační krize má nově přispět i NATO, které nasadí ve Středozemním moři více hlídkujících lodí.

 

Většina migrantů, kteří dorazí do Evropy, míří pořád do Německa. Rakousko a Švédsko se totiž rozhodly letos přijmout méně uprchlíků a očekává se, že Brexit také zásadně omezí imigraci do Velké Británie.