Vracení migrantů do Turecka.

Vracení migrantů do Turecka. Zdroj: ČTK/AP

NATO zahájilo vojenskou operaci proti přívalu migrantů

Většina lucidních občanů měla od počátku migrační krize strach, že proud uprchlíků zapřičiní válku. Obavy se potvrdily - NATO vyhlásilo vojenskou operaci Mořský strážce, aby zpomalilo příliv běženců přes Středozemní moře. Vojenská operace je eufemismus pro válku...

Jens Stoltenberg, generální tajemník NATO oznámil v průběhu polského summitu NATO: „Zahájíme (rozuměj NATO) novou operace pod názvem Sea Guardian (Mořský strážce) ve Středomoří.“ Nová námořní operace vznikne transformací protiteroristické operace zahájené po 11. září - Active Endeavour.

V centrálním Středomoří bude operace spolupracovat se silami operace Sophia, kterou za účelem lovení imigrantů z vody spustila EU loni po začátku migrační vlny.

Jinými slovy řečeno: Loni v létě kritizovala celá EU Maďarsko, že staví na svých hranicích - vnějších hranicích EU - ploty. Maďarsko tím sice dostálo svým závazkům vůči Unii - ochránilo její hranice - ale zároveň se dostalo do cerloevropské palby dobrotrusů a sluníčkářů, že jsou to fašisti a ubližují uprchlíkům.

Ani ne rok poté zahajuje NATO - složené z členských zemí EU, těch, které tak kritizovaly Maďarsko za plot - operaci, kterou můžeme s trochou nadsázky nazvat „mořský plot“. Tento plot budou zajišťovat vojenské lodi, na nich vojáci, a samozřejmě i zbraně. Operace nemá být bojová, nemá se jednat o válku - jenom budou vojáci tahat z moře do vojenských lodí běžence na cestě z Libye do Evropy. A samozřejmě zatýkat pašeráky lidí, převozníky. Takže kromě střelby půjde o děj, který je na samém prahu války. Děj, kde jsou klíčovým hráčem naši vojáci a severoafrický převaděčský organizovaný zločin, a rukojmími oni zoufalí a zbědovaní imigranti, co věří v německé plné hrnce.

Zvykli jsme si používat termín hybridní válka, když označujeme ruskou směs vojenských provokací, propagandy, cyberútoků a občasných výsadků zelených mužíčků u sousedů. Směs nepřátelských aktivit vedených v Putinově jménu. To, co se ale nyní děje na naší jižní a jihovýchodní hranici, je také hybridní válkou, a vedeme ji my. Je jiná než ta Putinova - není expanzivní, není to agrese, ale obrana. Po spuštění operace Mořský strážce ale vedeme hybridní válku i my. Pesimisté, kteří se války obávali už loni při začátku migrační vlny, měli pravdu. Ta tsunami skutečně válku vyvolala. Vojenské lodě plné vojenských námořníků už plují do Středomoří. Je to sice válka, ve které se nestřílí. Ale zároveň si musíme plně uvědomovat, že se v ní nestřílí zatím. Jak to bude příští a přespříští rok, jestli se střílet nezačne, neví nikdo.