Jíst těstoviny je pro zdraví výhodné.

Jíst těstoviny je pro zdraví výhodné. Zdroj: Profimedia.cz

Jezte těstoviny, nebudete tloustnout, radí nová vědecká studie

O tom, zda se po těstovinách tloustne nebo hubne, se napsalo v posledních letech mnoho článků a bylo vysloveno mnoho rad. Ale v pondělí zveřejněná studie italských vědců ukazuje, že naprostá většina lidí po těstovinách netloustne, že naopak jejich spotřeba je pro zdraví výhodná.

Studie byla zveřejněna v odborném časopise „Nutrition and Diabetes“ a poprvé jsou v ní podle vědců odhaleny procesy, které ukazují na to, že těstoviny na rozdíl od jiných potravin našemu tělu spíše pomáhají.

Výsledek zkoumání na 23 500 Italech obou pohlaví, různého věku a všech sociálních skupin zní jednoznačně: „Negativní asociace spojené se spotřebou těstovin nejsou opodstatněné. Čím více těstovin budete jít, tím méně je naopak pravděpodobné, že budete mít nadváhu.“

Samozřejmě taková rada může znít „podezřele“ od Italů, kde jsou těstoviny tradiční potravinou. Ale vědci zdůvodňují své poznatky nejenom odborným měřením, ale také tím, že těstoviny se jí s potravinami, které jsou takzvaně zdravé.

„Požívání těstovin je většinou spojené s příjmem jiných velmi důležitých skupin potravin, které jsou užitečné nejenom pro hubnutí, ale především pro lidský organismus. Jsou to například rajčata, česnek, olivový olej a cibule,“ píše se v nové studii.

Na druhou stranu není podobné zjištění až takovým obrovským překvapením. Ale v době, kdy svět zaplavují nejrůznější podivné rady ohledně hubnutí, to zní alespoň sympaticky.