Kontroverzní ústav Sooam Biotech.

Kontroverzní ústav Sooam Biotech. Zdroj: Profimedia.cz

Kontroverzní ústav Sooam Biotech.
Kontroverzní ústav Sooam Biotech.
Kontroverzní ústav Sooam Biotech.
Kontroverzní ústav Sooam Biotech.
4
Fotogalerie

Pejsek za dva a půl miliónu, co neumře: Klony vydrží navěky

Nechat pobíhat své domácí mazlíčky po oploceném trávníku v západní části Soulu za 100.000 dolarů není zrovna levný špás, ale jejich majitelé alespoň přesně vědí, co za to získají. Trávník patří společnosti Sooam Biotech Research Foundation, která je ve světě na prvním místě v klonování domácích zvířat. To se v posledním desetiletí stalo úspěšným byznysem zaměřeným na majitele psů, kteří chtějí se svými miláčky žít navždy... a to doslova.

Společnost, mezi jejímiž klienty jsou princezny, celebrity a miliardáři, nabízí majitelům ochranu před ztrátou a smutkem poskytováním klonovacích služeb, jež slibují perfektní náhradu milovaných zvířecích kamarádů. Od roku 2006 Sooam Biotech naklonovala téměř 800 psů, což si objednali nejen jejich majitelé, ale i státní úřady, které chtějí replikovat své nejlepší cvičené psy.

"Tito lidé mají velice silné pouto se svými zvířaty a klonování skýtá psychologickou alternativu tradiční metodě prostého rozloučení a zachování si vzpomínky," říká mluvčí společnosti Wang Če-Wung. "Klonováním máte šanci dostat svého miláčka zpět," dodává.

Od přelomového narození ovce Dolly v roce 1996 se vášnivě diskutuje o kladech a záporech klonování. Zejména na Sooam Biotech se kvůli jejímu zakladateli Hwang U-sokovi pohlíží s obzvláštním podezřením. Hwang ve dvou článcích zveřejněných v letech 2004 a 2005 v časopise Science tvrdil, že jako první na větě získal kmenové buňky z klonovaných lidských embryí. V Jižní Koreji byl oslavován jako národní hrdina, než se ukázalo, že jeho výzkum byl podvodný a plný etických prohřešků.

Soud Hwanga pak v roce 2009 potrestal podmíněným dvouletým trestem vězení.

Sooam Biotech klonuje mnoho zvířat, včetně hovězího dobytku a prasat, k lékařským účelům a zachování plemena, nejznámější jsou ale služby týkající se psů. Tento proces zahrnuje odebrání buňky ze zvířete, které má být klonováno, a přenesení DNA do buňky dárcovského vajíčka, z níž je předtím odebrán vlastní genetický materiál. Buňka a vajíčko se spojí elektrickým impulzem a výsledné embryo je implantováno do náhradní psí matky, která o dva měsíce později vrhne štěně.

Přes cenu 100.000 dolarů se podle Wanga žádosti z celého světa jen hrnou, hlavně ze Severní Ameriky. Někteří chtějí klonovat jiné mazlíčky než psy - například kočky, hady, ale třeba i činčily. Poptávka po takových zvířatech je ale příliš malá na to, aby vyrovnala náklady.

Zeď kolem pětiposchoďového centra společnosti Sooam Biotech zdobí desítky fotografií klonovaných psů a jejich majitelů, k nimž jsou připnuté vlajky zemí spokojených zákazníků - USA, Mexika, Dubaje, Ruska, Japonska, Číny a Německa.

"Klienti vědí, že klon není identické dvojče původního miláčka, ale že mají genetické predispozice a potenciál vyvinout se jako původní zvíře," tvrdí Wang.

Případem, o němž se hodně psalo, bylo klonování bývalého policejního psa Trakra, oslavovaného jako hrdinu, když našel posledního člověka, který přežil útok z 11. září 2001 na Světové obchodní centrum. Když majitel Trakra vyhrál soutěž o psa nejvíce hodného naklonování, vyrobila společnost Sooam Biotech pět klonů tohoto zvířete.

I když někteří významní zákazníci společnost otevřeně podporují, většina klientů a dárců finančních prostředků dává kvůli Hwang U-sokovi přednost tomu, že zůstanou v anonymitě. "Jen málo našich podporovatelů - i z řad těch nejvěrnějších - chce svou podporu zveřejňovat," přiznává generální ředitel Kim Hun skutečnost, že skandál kolem zakladatele image společnosti poškodil. "Myslím, že jediný způsob, jak získat zpět důvěru veřejnosti je dosáhnout dalších skutečných vědeckých průlomů," dodává.