Známá indická ochránkyně práv žen a zároveň státní zaměstnankyně si pořídila selfie s obětí znásilnění.

Známá indická ochránkyně práv žen a zároveň státní zaměstnankyně si pořídila selfie s obětí znásilnění. Zdroj: Twitter

Indická ochránkyně práv žen si pořádila selfie s obětí znásilnění, na hodinu ji vyhodili

Skandální chování indické úřednice zachytila pořízená fotografie - na ní je indická úřednie pořizujícíc si selfie s obětí znásilnění. Ženu už neuvážené chování stálo místo. Navíc si ušila z ostudy kabát - alespoň pokud lze soudit z reakcí na sociálních sítích, především na Twitteru. Incident se odehrál včera v největším indickém státě Radžestán.

Ženy, které jsou nyní terčem kritiky nejen na sociálních sítích, ale také v indických médiích, se obě angažují v lidskoprávním postavení žen v Indii. Jen jedna z nich je však státní zaměstnankyní, a právě ta byla po skandálu na hodinu propuštěna.

 

Somya Gurjar, která je zaměstnankyní státní Komise pro práva žen a známá bojovnice za práva žen v Indii, byla totiž zachycena na fotografii, jak si na svůj tablet s úsměvem na rtech pořizuje fotografii vedle ženy, která měla být klientkou jmenovaného centra. Ženy jí měly pomoct v těžké životní situaci, protože fotografovaná žena se stala obětí znásilnění ze strany vlastního manžela a několika dalších příbuzných. Druhá žena na snímku je známá ochránkyně ženských práv, na fotografii je vidět, že oběť znásilnění drží za ruku. Její jméno je Suman Sharma.

 

Gurjar udělala tu chybu, že fotografii odeslala přes aplikaci WhatsApp, a její příjemce si ji zřejmě nenechal pro sebe. Za několik hodin od odeslání již byla fotografie u nadřízených úřednice, ale také na policii. V Indii je totiž zákonem zakázáno zveřejňovat podobu znásilněných žen, jakož i veškeré informace o nich. Přísný zákon je reakcí na časté vyloučení znásilněných žen ze společnosti poté, co o nich informace o znásilnění vejde ve známost.

 

Somya Gurjar je nyní bez práce. Nejprve se v médiích objevily informace o tom, že byla na hodinu propuštěna, následně byly zprávy opravovány a nyní je oficiální stanovisko indických úřadů takové, že se žena sama rozhodla své zaměstnání opustit.