Betty, ex-Dale.

Betty, ex-Dale. Zdroj: ANNIE BANERJI /Profimedia.cz

Miss trans za účasti indické kliniky...
Dr. Naréndra Kaušik a Betty-Dale.
Indická klinika operuje stále víc cizinců...
Indická klinika operuje stále víc cizinců...
Indická klinika operuje stále víc cizinců...
5
Fotogalerie

Chcete změnit pohlaví? V Indii to vyjde levněji

Po dlouhém boji s depresí se bývalý voják rozhodl vydat se do Dillí, aby si nechal předělat pohlaví. Dale Archer je nyní Betty Ann Archerová. Podobně směřuje do Indie stále více turistů, které tam lákají nízké ceny za tento zákrok.

Čtyřiašedesátiletá Američanka vypráví, jak se od útlého věku cítila být zajatkyní těla, které neodpovídalo její povaze. Vzpomíná, jak si jako dítě tajně zkoušela šaty své matky, čímž vzbuzovala nelibost otce-vojáka.

"Dvakrát jsem se pokusila o sebevraždu, neměla jsem se ráda. Neměla jsem ráda své tělo. Nemohla jsem být sama sebou," svěřila se Betty Ann Archerová.

"V roce 2011 jsem těžce onemocněla a málem jsem umřela," říká žena oděná do třpytivého modrého sárí. Na sobě má šperky zakoupené po operaci v Dillí. "Při rekonvalescenci jsem dospěla k závěru, že buď změním pohlaví, nebo zemřu."

Zatím omezený, ale stále rostoucí počet transgenderových osob odjíždí do Indie, aby si nechaly změnit pohlaví. Operace tam stojí mnohem méně než na Západě. Lhostejno, že je Indie málo tolerantní k vlastní komunitě transgenderových osob. Například Thajsko je otevřenější, ale operace tam také stojí víc.

Archerová se loni v listopadu vypravila na kliniku Olmec Centre na severu Dillí, které dala přednost před thajskými zařízeními, o nichž soudí, že jsou poněkud drahá. "Zde jsou ceny přístupné. Takovou možnost transgenderové osoby dříve neměly," uvádí. Za operaci zaplatila v přepočtu asi 150.000 Kč, což je zhruba pětina toho, co by musela dát ve Spojených státech.

Olmec nabízí za maximálně 550.000 Kč léčbu, ale také ubytování, dopravu z letiště a pooperační péči. Zakladatel kliniky, plastický chirurg Naréndra Kaušik, vysvětluje, že ročně operuje kolem 200 osob, především Indů. Přichází k němu ale rostoucí počet turistů ze západních zemí: ze Spojených států, Británie či Austrálie, kteří vyhledávají výhodnější ceny; ale také cizinci z rozvojových zemí, kteří hledají kvalitnější péči.

Nyní operuje každý rok asi dvacítku cizinců, zatímco před několika lety jich bývalo pět až deset. "Tato transgenderová komunita je ve světě dobře propojená. Když jsou spokojeni se službami v Indii, navzájem se o tom informují," cituje lékaře agentura AFP.

Vláda zdravotnickou turistiku aktivně podporuje, mimo jiné rychle uděluje zvláštní víza, která mají roční platnost.

Sektor, který vykazuje roční příjem ve výši tří miliard dolarů (zhruba 71 miliard Kč), má podle indických zdrojů vykázat do roku 2020 růst na dvojnásobek.

Podle amerického průvodce pro turisty za lékařskou péčí Patients Beyond Borders přijíždí ročně do Indie více než 250.000 zahraničních pacientů. Ve srovnání s Thajskem, kam ročně přijedou dva miliony pacientů, je to málo, nicméně šéf Patients Beyond Borders Josef Woodman soudí, že se Indie stane destinací, především pokud jde o transgenderové operace.

Uvedený nárůst se očekává bez ohledu na to, jaké diskriminaci jsou v Indii vystaveny miliony transgenderových osob. Ty často žijí na okraji společnosti a jsou nuceny žebrat nebo se živit prostitucí.