Knihy podepisuje jako P. R. Ellis - to může znamenat obojí.

Knihy podepisuje jako P. R. Ellis - to může znamenat obojí. Zdroj: ellifont.wordpress.com/

Peter.
Penny neboli Peter Ellis.
Penny neboli Peter Ellis.
Transpohlavní detektivka.
Penny neboli Peter Ellis.
7
Fotogalerie

Občas jsem žena, občas muž. Ale manželství mi funguje, tvrdí britský spisovatel

Pokud jste viděli film Dánská dívka, pak vás tento příběh možná zaujme ještě víc. Britský web televize BBC přinesl příběh manželského páru, který zvládl svou životní zkoušku: občasnou změnu identity jednoho z manželského páru. Stejně jako v Dánské dívce i v tomto příběhu se původně muž, Peter, začal převlékat za ženu. Prostě se jako žena začal cítit.

Ba co víc, pár tuto proměnu Petera v Penny zvládl. Peterova manželka Lou se s transvestitismem svého manžela vyrovnala.

Peterova proměna ovšem není úplná. Na rozdíl od oscarového filmu Dánská dívka, kde je k vidění dramatické poznání identity a následná (i fyzická) přeměna známého malíře v ženu jménem Lily, Peter svou identitu střídá podle nálady. A co je na tom nejzajímavější: jeho celoživotní partnerce, manželce Louise, to nevadí. Proměna jejího manžela ji sice zprvu šokovala, avšak pár se naučil žít i takto. Chvílemi je tedy možné pozoruhodnou dvojici potkat na ulici jako běžné manžele, co si na lavičce užívají důchodu, a pak jako dvě postarší paní kráčející ruku v ruce.

Peter, alias Penny, který dle nálady mění svou identitu, neřeší, jestli o něm mluví lidé jako „o ní“, nebo „o něm“. Tvrdí, že počátky potřeby se převlékat za ženu mají pravděpodobně kořeny v krachu jeho prvního manželství. To trvalo krátce, ale zanechalo v něm zřejmě silnou emoční stopu. Když si v roce 1988 bral učitel základní školy Peter svou druhou ženu, Louisu, už věděl, že bude mít potřebu být občas ženou.

„Byla jsem zprvu v šoku,“ popsala Lousia. Večer, kdy se dověděla od svého manžela, že by si přál být občas ženou, prý nikdy nezapomene. Napsal jí dopis a osobně jej předal, když spolu seděli večer doma nad sklenicí vína. „Vždycky preferuju, když spolu vystupujeme jako Peter a Lou. Ale doma, mezi čtyřmi zdmi, je mi jedno, co můj manžel nosí,“ uvedla pro BBC.

Zprvu se ale zdráhal prezentovat své druhé já na veřejnosti - ženské šaty si bral raději v anonymitě velkých měst. Coming-out přišel až s momentem, kdy vydal svůj první román, Painted Ladies. Ten pojednává o transsexuální detektivce, takže když už se o tématu bavil s novináři, přiznal barvu. Teď to na svém blogu otevřeně prezentuje.

Na rozdíl od transsexuálů nemají transvestité potřebu měnit své pohlaví, jak tomu bylo právě u Lily Elbe, skutečné první transsexuálky, jež svůj problém popsala (nebo popsal?), nechala si změnit pohlaví a která je hlavní postavou Dánské dívky. Transsexuálové bývají většinou muži, přičemž je velmi časté, že ti mají běžný heterosexuální vztah — tak, jako je tomu u Petera a Lou.