Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ľubomír Kotrha

Většina Britů nechce opakování referenda o EU, i když zvenčí to vypadá jinak

Média po celém světě jsou zaplavena zprávami, jak v Londýně příznivci EU protestují proti vystoupení z evropské organizace. Běží také petice podporující opakování referenda, kterou ve čtvrtek po poledni podepsalo už přes 4 miliony lidí. Jenže podle úplně nového rozsáhlého průzkumu většina Britů nechce opakování referenda. To jen z anglického venkova a menších měst zprávy do světa nepronikají.

Agentura YouGov připravila v pondělí a úterý pro televizi Channel 5 průzkum na reprezentativním vzorku 1760 dospělých Britů a podle něj je 58 procent dotázaných proti uspořádání druhého referenda o setrvání či vystoupení z EU, 31 procent lidí by ho opakovalo a 11 procent neví.

Zajímavé je, jak jsou rozloženy podle průzkumu síly v jednotlivých částech Velké Británie.

Až 63 procent Skotů, kde silná většina hlasovala pro setrvání v Unii, je proti druhému referendu. Skotové chtějí nové referendum, ale když už, tak opět o nezávislosti své země. Všechny části Anglie jsou jasně proti opakování lidového hlasování, vyrovnaná je pouze situace v hlavním městě Londýně. Tam by si opakování přálo 45 procent dotázaných, stejný počet to odmítá. To také vysvětluje některé zprávy, které z britské metropole putují do světa.

Druhé referendum ale podle všeho vyhlášeno nebude. Dvě největší strany, konzervativci a labouristé, se zmítají ve vnitřních sporech, hledají nové předsedy a na nové hlasování nemají ani pomyšlení.

Petice o druhém referendu ale je a bude politicky projednávána, protože parlament musí na podobné iniciativy reagovat, alespoň nastolením diskuse, když petici podepíše více než 100 tisíc lidí. To bylo bohatě naplněno, i když se ukázalo, že zatím kolem 80 tisíc podpisů je falešných, mají například adresy ze Severní Koreje či z Kuby.