Dalajlama a Lady Gaga.

Dalajlama a Lady Gaga. Zdroj: Chris Bergin/dalailama.com a Twitter Lagy Gaga

Dalajlama a Lady Gaga.
Dalajlama a Lady Gaga.
Dalajlama a Lady Gaga.
Dalajlama a Lady Gaga.
Lady Gaga s dalajlamou.
7
Fotogalerie

Číňané zuří, že se jejich oblíbenkyně Lady Gaga sešla s dalajlamou

Že čínská vláda nese velmi nelibě jakékoli setkání světových politiků s tibetským dalajlamou, jsme si už zvykli. Podobný poprask ale teď vyvolala i jeho schůzka s americkou zpěvačkou Lady Gaga. Svědčí to o tom, že čínské úřady nechápou realitu, když se na Západě svobodně setkávají soukromé osoby.

Tibetský duchovní vůdce vůdce Tändzin Gjamccho se sešel s Lady Gaga v neděli v rámci své přednášky na akci starostů v americkém Indianapolisu. Natočili pak spolu i rozhovor. V Americe to byla schůzka obvyklá a nevyvolala nijak mimořádnou pozornost, zato v Číně se strhl poprask.

Lady Gaga je totiž v Číně velmi populární a její setkání s dalajlamou se údajně (alespoň podle dostupných reakcí) dotklo i obyčejných Číňanů. Tibetský duchovní vůdce je totiž v říši středu obviňován, že se snaží zemi roztrhnout a chce vyhlásit samostatný Tibet. On nic takového ale nikdy neřekl, pouze opakuje, že požaduje náboženskou a politickou svobodu a důslednou autonomii pro svůj národ.

Na největší čínské sociální sítí Weibo se objevily k dalajlamovi po setkání s Lady Gaga kritické příspěvky, úřady se přitom snažily informace o schůzce cenzurovat. Podle všeho jsou autory kritiky cenzoři, kteří se skrývají pod obyčejné uživatele. To je v Číně běžná praxe. V asi 2000 příspěvcích se ale někteří lidé poměrně odvážně vyslovili pro „racionální názory a diskusi na toto téma“. Jiní odsoudili zpěvačku jako „hloupou“ a „neznalou čínských poměrů“.

Velká diskuse se pak rozběhla o tom, zda pekingská vláda v budoucnosti zakáže Lady Gaga v Číně vystupovat. Čínské úřady kvůli podpoře svobody v Tibetu zrušily letos koncerty americké zpěvačce a herečce Seleně Gomezové a loni skupině Bon Jovi.

S dalajlamou se setkal 15. června přes vehementní protesty Číny americký prezident Barack Obama. Na podzim přijede tibetský vůdce opět do Prahy, v neděli prezident Miloš Zeman v televizi Prima ale dopředu oznámil, že se s ním nesejde.

Dalajlama žije od roku 1959 v indickém exilu.