Francie a další země Evropské unie by měly vypsat referenda o odchodu z unie, míní šéfka francouzské krajní pravice Marine Le Penová.

Francie a další země Evropské unie by měly vypsat referenda o odchodu z unie, míní šéfka francouzské krajní pravice Marine Le Penová. Zdroj: Wikimedia.org

Britské „NE“ Evropské unii už dodalo kuráž separatistům v dalších zemích

Francie a další země Evropské unie by měly vypsat referenda o odchodu z unie. Uvedla to dnes šéfka francouzské krajní pravice Marine Le Penová v reakci na výsledky britského hlasování, v němž zvítězili zastánci brexitu, tedy britského vystoupení z EU. K vypsání referenda o odchodu země z Evropské unie už vyzvatel i vůdce nizozemské protiimigrační pravice Geert Wilders.

"Vítězství svobody! Jak už léta žádám, mělo by se uspořádat stejné referendum ve Francii a v dalších zemích EU," napsala předsedkyně parlamentní Národní fronty (FN) na svém twitterovém účtu. Europoslankyně Le Penová je považována za jednu z možných favoritek příštích prezidentských voleb ve Francii, její strana však v současnosti hraje ve francouzském parlamentu pouze okrajovou roli.

Podobné prohlášení už zveřejnil i vůdce nizozemské protiimigrační pravice Geert Wilders. "Chceme rozhodovat o své vlastní zemi, o svých penězích, o svých hranicích a o naší vlastní imigrační politice," uvedl v prohlášení Wilders. Jeho krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV) má v dolní komoře nizozemského parlamentu 12 poslanců z celkových 150. Zástupci silnějších formací mají k unii podstatně vstřícnější vztah.