Poničený, avšak ještě stojící pomník KGB.

Poničený, avšak ještě stojící pomník KGB. Zdroj: reprofoto YouTube.com

Pomník KGB se podařilo zbourat až na čtvrtý pokus. Náhoda?

Ukrajinský program “desovětizace”, tedy postupné zbavování se reliktů připomínající období, kdy byla Ukrajina součástí Sovětského svazu, má různé podoby. V Kyjevě se snažili demolicí zničit pomník připomínající KGB, ovšem nedařilo se. Dělníkům se pomník podařilo zničit až na čtvrtý pokus.


Nakonec se sice památník podařilo odstranit, ovšem dlouhé hodiny dělníkům úspěšně vzdoroval. na sociálních sítích o tom ihned začaly kolovat vtipy, které se týkaly problémů, jež si Ukrajina z dob sovětské nadvlády přinesla, a kterých se nemůže lehce zbavit. Stejně jako zmíněného pomníku. Zajímavé také je, že podle agentury Unian se od demolice distancovalo několik předních radních, kteří tvrdí, že “za ni nejsou nijak odpovědní”. Kyjevský magistrát však o demolici musel vědět, když ji sám schválil.

Ukrajina spustila loni na podzim rozsáhlý program zbavování se podobných reliktů. Doposud bylo přejmenováno na 160 vesnic, jejichž názvy původně připomínaly sovětské státníky, jejichž význam byl pro Ukrajinu buď žádný, nebo často velmi záporný. Odstraněny bylo taky desítky soch Lenina: i s nimi je spojen úsměvný příběh, kdy se z mnohých Leninových soch staly sochy Darth Vadera, známé postavy ze ságy Hvězdných válek.

Parlament loni schválil "demontáž komunismu" zvláštním zákonem, který zakazuje užívání názvů, které jsou jakkoliv asociovány se sovětskou, ale také s nacistickou érou. Nacistických reliktů však na Ukrajině bylo výrazně méně než těch sovětských.