Mírové rozhovory kolumbijské vlády a FARC se vedly na Kubě.

Mírové rozhovory kolumbijské vlády a FARC se vedly na Kubě. Zdroj: AP

Občanská válka v Kolumbii definitivně končí. Na Kubě podepsali příměří

Za přítomnosti generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna a řady latinskoamerických prezidentů byla v Havaně podepsána dohoda o definitivním příměří mezi kolumbijskou vládou a povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Tento krok je považován za definitivní konec konfliktu, který si podle kolumbijského deníku El Tiempo vyžádal od roku 1964 na 260.000 obětí a sedm milionů uprchlíků.

Definitivní klid zbraní byl posledním nedořešeným bodem mírových jednání, jež vedou kolumbijští povstalci s vládou v kubánské metropoli od listopadu 2012. Už dříve se dohodli mimo jiné na pozemkové reformě, boji proti obchodu s drogami, odškodnění obyvatel kvůli válce či na zvláštních tribunálech, které budou soudit bojovníky FARC i vládní vojáky kvůli násilí páchanému během konfliktu.

Dnešní slavnostní ceremonie se kromě vůdce FARC Timoleóna Jiméneze (alias Timochenka) a kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santose zúčastnila například chilská prezidentka Michelle Bacheletová, mexický prezident Enrique Peňa Nieto, kubánský prezident Raúl Castro či prezident Dominikánské republiky Danilo Medina.