Agrotec.

Agrotec. Zdroj: Agrotec

Babišův Agrotec čeká soud kvůli zmanipulovaným zakázkám pošty

Žalobci poslali k soudu případ deseti lidí a tří firem, kterých se týká kauza manipulace se zakázkami České pošty. Oznámil to žalobce Zdeněk Matula z pražského vrchního státního zastupitelství. Mezi obviněnými firmami podle dřívějších informací médií figuruje hustopečský Agrotec, který patří do koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Případ se týká manipulace s veřejnými zakázkami malého rozsahu na stavební práce. Matula v tiskové zprávě uvedl, že v této souvislosti před soud posílá čtyři zástupce zadavatele, čtyři zástupce dodavatele a dvě dodavatelské firmy. Další část případu se týká zakázky na nákup pneumatik a náhradních dílů, kvůli které by měl před soudem stanout jeden zástupce zadavatele, jeden zástupce dodavatele a dodavatelská firma.

Babiš vítá, že se kauza dostala až před soud: "Jsem rád, protože jsem přesvědčen, že moje firma je nevinná a že u soudu se ukáže, že to obvinění je neodůvodněné, že nemá žádný reálný základ."

Žalobce je viní ze zločinu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, za což hrozí až osm let vězení. Obvinění se podle obžaloby dopustili také podplacení či porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.