Bangladéšská policie v akci.

Bangladéšská policie v akci. Zdroj: Profimedia.cz

Bangladéšská policie zadržela přes víkend 8000 lidí. Boj s radikálním islámem, nebo s disidenty?

Bangladéšská policie dnes oznámila, že zadržela již více než 8000 lidí při celostátní razii namířené proti islámským radikálům. Policisté zahájili operaci v pátek po sérii vražd z poslední doby, jejichž oběťmi se staly čtyři desítky členů náboženských menšin a také intelektuálové a blogeři.

Mluvčí policie uvedl, že za posledních 24 hodin bylo zatčeno 3245 podezřelých, čímž počet zadržených vzrostl na 8192.

Bangladéšské úřady policejním zátahem, který má trvat týden, reagují na mezinárodní tlak volající po ukončení útoků. Opoziční strany ale vládu obviňují, že operace zneužívá k potlačení politického disentu.

Většina zatčených jsou podle policie řadoví zločinci, na něž byl již v minulosti vydán zatykač. Pouze 119 zatčených je členy islamistických skupin, sdělila policie agentuře AFP.

Minulý týden byli oběťmi vrahů jeden hinduistický kněz, obchodník z komunity křesťanů a členka policejní protiteroristické jednotky. K některým vraždám spáchaným od začátku roku se přihlásila odnož takzvaného Islámského státu (IS). Bangladéšské úřady odmítají, že by v zemi hnutí IS nebo teroristická síť Al-Ká‘ida působily. Za útoky jsou prý zodpovědné místní islamistické buňky. O jejich napojení na blízkovýchodní teroristické skupiny pochybují i zahraniční experti.