Muslimové tvoří v Bangladéši 87%. Ilustrační foto

Muslimové tvoří v Bangladéši 87%. Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Sunnité při motlidbě
Sunnité v Bangladéši tvoří většinu obyvatelstva
87 procent obyvatel Bangladéše jsou muslimové, hinduistů je přes 12 procent,  zbytek jsou buddhisté a křesťané
3
Fotogalerie

Převratná myšlenka z muslimského světa: Bangladéš zvažuje zrušení islámu jako státního náboženství

Bangladéšský nejvyšší soud zvažuje zrušení islámu jako státního náboženství. Stalo se tak po neustávajících útocích na náboženské menšiny v zemi včetně hinduistů, křesťanů a šíitských muslimů, za které jsou odpovědní islámští sunnitští extrémisté.

Bangladéš vznikl v roce 1971 odtrhnutím od Pákistánu a na rozdíl od své mateřské země byl zpočátku plně sekulární zemí, která respektovala oddělení náboženství od státu. V roce 1988 se však do bangladéšské ústavy dostal dodatek, který prohlásil islám za státní náboženství.



Právě tento dodatek k ústavě nyní napadli náboženské minority v zemi, které ho prohlašují za nezákonný. Informoval o tom ve své zprávě anglický list Daily Mail s odvoláním na bangladéšské zdroje.


Podle amerických tajných služeb v Bangladéši operují také bojovníci Islámského státu. Kromě jiného radikálové od roku 2013 zabil minimálně 11 liberálních novinářů, kteří se podle teroristů protivili správné islámské víře. Podle bangladéšské vlády však IS v zemi neoperuje a teroristické útoky mají na svědomí místní skupiny, které s ním nemají žádnou spojitost.



Muslimové tvoří kolem 87 procent obyvatel Bangladéše, přičemž sunnité tvoří většinu obyvatelstva. Vyznavačů hinduismu je přes 12 procent a zbytek jsou buddhisté a křesťané.