Během fotbalového Eura prosází Češi až miliardu korun. Na snímku brankář české reprezentace Petr Čech a kapitán Tomáš Rosický (ilustrační foto).

Během fotbalového Eura prosází Češi až miliardu korun. Na snímku brankář české reprezentace Petr Čech a kapitán Tomáš Rosický (ilustrační foto). Zdroj: ČTK

V tipech na fotbalové Euro sázející roztočí až miliardu korun

Až miliardu korun prosázejí Češi během mistrovství Evropy ve fotbale, které začíná v pátek ve Francii. Již nyní hlásí největší tuzemské sázkové kanceláře náběry sázek v objemu 150 milionů korun. Favority turnaje jsou podle bookmakerů Francouzi a Němci, český tým se s kurzem 100:1 řadí mezi outsidery. V úvodním zápase proti Španělsku očekává 99 procent sázkařů výhru soupeře.

"Aktuálně máme náběry za 55 milionů korun. Zatím přibývá několik milionů korun denně. Až se začne, budou to vyšší desítky milionů. Hlavně se spuštěním live sázek," sdělil mluvčí Fortuny Petr Šrain. Live sázky jsou mezi sázkaři stále oblíbenější. V průběhu zápasu mohou opakovaně sázet na nejrůznější příležitosti, jako kdo dá další gól, bude kopat další roh, dostane žlutou kartu a podobně. Podle odhadů tvoří tento druh sázek minimálně 70 procent celkových tržeb společností, které se zabývají převážně kurzovým sázením. Fortuna čeká, že vklady sázkařů dosáhnou zhruba 650 milionů korun, což by bylo o 30 procent více než z MS 2014.

Na rekordní tržby z jednotlivé akce se chystá rovněž Tipsport. Odhaduje až miliardu korun, na šampionátu v Brazílii to bylo 600 milionů. "Například na Euro v roce 2008 jsme přijali sázky za 315 milionů korun. Sázelo se ale na klasických pobočkách, sázet přes internet se v ČR začalo až o rok později. To je jako srovnávat Eiffelovku s nejvyšší budovou světa Burdž Chalífa v Dubaji," uvedl vedoucí bookmaker Tipsportu Ladislav Pavlis. Podle údajů ministerstva financí bylo loni téměř 87 procent kurzových sázek uzavřeno na internetu. Tipsport ve čtvrtek v poledne evidoval na sázkách 57 milionů korun.

Chance je v odhadech opatrnější. Na MS v Brazílii měla tržby 200 milionů korun, teď předpokládá 150 milionů. Její klienti zatím vsadili tikety zhruba za 20 milionů korun. "Zatím rekord spíše nečekáme. Ale odhad upřesníme zhruba po týdnu, kdy už budeme vědět více," doplnila mluvčí Chance Markéta Světlíková.

Tipsport, Fortuna a Chance drží v Česku podle údajů asociace Apkurs, která tyto společnosti sdružuje, 92 procent na trhu kurzových sázek. Ostatní firmy absolutní výši tržeb na jednotlivé akce obvykle nezveřejňují. Dá se však předpokládat, že celkové vklady na Euro se v ČR blíží hranici 150 milionů korun.

Nejvíce se zatím sází na úvodní zápas českého týmu se Španělskem. V něm jsou Češi s kurzem 7,3:1 outsidery. Nevěří jim ani sázkaři, 99 procent sází na Španěly, jedno procento na remízu, tikety s výhrou Česka se zatím objevují sporadicky.

Největšími favority jsou Francie a Německo s kurzem 4,2:1. Český tým se s kurzem 100:1 řadí mezi outsidery. Šampionát začne v pátek zápasem Francie - Rumunsko. Češi do turnaje vstoupí v pondělí 13. června. Finále je na programu v neděli 10. července.