Vyklízení stanových táborů moc neřeší.

Vyklízení stanových táborů moc neřeší. Zdroj: Profimedia.cz

Sísyfovská práce francouzské policie: Jeden migrantský tábor vyklidí, druhý vyroste za rohem

Už potřiadvacáté za poslední rok provedla policie ve francouzském hlavním městě stejnou operaci: vyklízí nelegální uprchlické tábory ve městě. Úřady ale situaci nezvládají, protože nejsou pořád schopny zajistit migrantům alespoň provizorní bydlení.

Tentokrát zasahovala policie v 18. pařížském okrsku v Jardins d’Eole, kde je veřejný park s dětskými hřišti a sportovišti. Místo, kde žilo ve stanech kolem 2000 uprchlíků především z Afghánistánu, ze Súdánu, Somálska a z Eritreje, se nachází kousek od severního nádraží (Gare du Nord).

Úředníci radnice již před zásahem vyzvali obyvatele tábora, aby místo opustili, ale většina z nich to neudělala.

Podobné operace se tak pořád opakují, ale v podstatě bez úspěchu. Jeden stanový tábor je zlikvidován, jiný rychle vznikne na jiném místě, nebo po čase dokonce na témže.

Na rozdíl od jiných zemí nemá Francie dostatečné prostory pro ubytování migrantů, kteří přijdou do země. A pokud chtějí města někde provizorní ubytovny postavit, setkává se to s odporem místních. Právě Paříž chtěla jednu z ubytoven vybudovat v 16. okrsku, ale proti tomu se stavějí tamní obyvatelé. Petici, aby se zde nic podobného nestavělo, podepsalo již 50 tisíc lidí.

Starostka Paříže Anne Hidalgová, jejíž otec byl sám španělský uprchlík, tvrdí, že město konečně postaví centrum, kde by byly pro imigranty důstojné podmínky. Zatím se však nic zásadního v tomto směru neděje. Dá se proto očekávat, že policie bude brzy vyklízet další nelegální tábor.

Velké problémy měla Francie již s vyklízením známého tábora Džungle v přístavním městě Calais na severu země, který se v mnoha ohledech stal mediálním symbolem uprchlické krize.