Francouzská policie

Francouzská policie Zdroj: ČTK

Policie v Paříži má už toho dost - nechce hlídat fanouškovské zóny při fotbalovém Euru

V takzvaných fanouškovských zónách se při fotbalových šampionátech vždy scházejí tisíce lidí, kteří zde popíjejí a sledují zápasy na velkých obrazovkách. Podobné plány mají desetitisíce lidí z celého kontinentu i ve Francii, kde příští týden začne Mistrovství Evropy. Jenže policie v Paříži nechce zóny hlídat. V takovém případě by musely zůstat uzavřené.

„Policie je zcela přetížená, příslušníci jsou vyčerpáni a proto navrhujeme neotevírat v Paříži fanouškovské zóny v průběhu Eura,“ napsal v dopise pařížský policejné šéf Michel Cadot ministru vnitra Bernardu Cazeneuveovi. Z dopisu citovala ve čtvrtek agentura AFP.

Policie je ve francouzské metropoli v permanentní pohotovosti už od loňských listopadových teroristických útoků, navíc v posledních týdnech přibyly opakované pouličním protesty a stávky, město se momentálně potýká i s hrozbou záplav. Policisté proto odmítají vykonávat další práci, protože té současné již mají nad hlavu.

Situaci využil bývalý prezident Nicolas Sarkozy (chce se o úřad hlavy státu opět ucházet i příští rok), který podpořil policii a řekl, že v zemi „existují jiná velká rizika a policisté by neměli být zahlcování dalším hlídáním fanoušků v zónách“. Sarkozy a další kritici narážejí na to, že americké tajné služby vydaly před několika dny otevřené varování před možnými letními teroristickými útoky v Evropě a do seznamu zařadily i Francii.

Premiér Manuel Valls chce ale fanouškovské zóny zachovat přes všechny hrozby i v Paříži.

V jiných francouzských městech by měly fanouškovské zóny bez problémů fungovat. Česká reprezentace bude hrát na šampionátu svoje tři první zápasy ve skupině ve městech Toulouse, Saint-Éttiene a Lens.