Od začátku sovětské okupace uplynulo 47 let

Od začátku sovětské okupace uplynulo 47 let Zdroj: profimedia.cz

Od začátku sovětské okupace uplyne 48 let
Od začátku sovětské okupace uplyne 48 let
Od začátku sovětské okupace uplyne 48 let
Od začátku sovětské okupace uplyne 48 let
Od začátku sovětské okupace uplyne 48 let
24
Fotogalerie

Česká diplomacie odmítá, aby Rusové přijali zákon, že okupanti z roku 1968 jsou hrdinové

Bývalý první československý kosmonaut Vladimír Remek kdysi jako ikona komunistického režimu musel schvalovat okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy ze srpna roku 1968. Dnes je Remek českým velvyslancem v Moskvě a naše diplomacie protestuje proti tomu, aby ruský parlament přijal zákon plný lží, který by měl z okupantů udělat hrdiny-veterány.

Podle návrhu tří ruských komunistických poslanců by měli mít účastníci invaze do Československa v roce 1968 stejná privilegia jako veteráni druhé světové války.

Poslanci lživě tvrdí, že tehdy armády NATO chystaly napadení Československa a Sovětský svaz se spojenci jen o pár týdnů dříve tomuto útoku zabránil.

V důvodové zprávě pak Rusové tvrdí, že „země východní Evropy po roce 1990 v důsledku růstu vlivu Evropské unie a USA ztratily svou suverenitu, snížily svůj ekonomický potenciál a úroveň života obyvatelstva“. Tento vývoj prý vojenská invaze o 22 let oddálila. Samozřejmě opak byl pravdou.

Proti podobným nesmyslům se včera oficiálně ohradila česká diplomacie. Na webu ministerstva zahraničních věcí se objevilo stanovisko, podle kterého úřad výše uvedené případy pozorně sleduje a vyjadřuje svůj „nesouhlas a znepokojení při různých příležitostech při jednání s rukou stranou“ a „trvá na tom, aby fakta o událostech z roku 1968 nebyla překrucována“.

Podle dostupných informací ruská vláda novelu navrženého zákona nepodporuje.

Na stránkách českého velvyslanectví v Moskvě se žádné stanovisko k tomuto problému neobjevilo. Třeba Vladimír Remek své někdejší názory ještě nezměnil…