Rakka pod terorem IS.

Rakka pod terorem IS. Zdroj: Expressen/repro YouTube

Syrská armáda se probojovala do Rakká, hlavního “doupěte” IS

Hlavní sídlo takzvaných bojovníků Islámského státu (ISIS), syrské město Rakká, které má Islámský stát prozatím plně pod kontrolou. Uvedl to dnes server věnovaný syrské problematice syriadeeply.com.

Server také uvádí, že po téměř dvou letech je to vůbec poprvé, kdy se vládním armádním jednotkám podařilo do islamisty ovládané provincie probojovat.

Server BBC již včera uvedl, že ruské jednotky bojují nedaleko Rakká - nabízí se tak opět otevřít otázku ruského stahování ze Sýrie, a také uzavřeného příměří. Britský deník Independent totiž uvedl, že Rusko bylo ze strany USA obviněno, že v místech vůbec nebojuje proti příslušníkům Islámského státu, nýbrž proti protivládním skupinám, které nesouhlasí s politikou Bašára Asada, jemuž naopak Rusové ukazují svou podporu.

Během operace syrské armády údajně zahynulo na 26 členů Islámského státu. Cílem vládních vojsk je podle dostupných zdrojů Rakká zcela osvobodit od islamistů, současná operace tak byla zřejmě teprve první bitvou z řady následujících. Rakká se stala de facto hlavním městem takzvaného Islámského státu. Předpokládá se, že osvobození města se budou účastnit také ruské jednotky.