Německá stíhačka Tornado

Německá stíhačka Tornado Zdroj: wikimedia commons

Ilustrační snímek
Němečtí vojáci - ilustrační foto
Dvoumístný stíhací letoun Panavia Tornado
3
Fotogalerie

Německo vybuduje leteckou základnu v Turecku, bude bojovat s ISIS

Spolková armáda plánuje vybudovat leteckou základnu na jihu Turecka za 65 miliónů eur. Předpokládá totiž, že boj s takzvaným Islámským státem v Iráku a Sýrii bude ještě nadlouho, píše německý časopis Spiegel.

 

Základna má být umístěna v rámci jedné z největších tureckých vojenských základen – Incirlik. Již nyní tam německé letectvo v podobě stíhaček Tornado vykonává téměř každý podpůrné operace pro spojenecké nálety – průzkumné lety a doplňování paliva, píše se ve zprávě německého Ministerstva obrany. Rozšířená základna, která by měla být německá, na rozdíl od dnešního stavu, kdy jsou Němci u Turků hosty, má zahrnovat řídící věž pro německá letadla (Tornada a tankovací Airbus), stálé ubytování pro vojáky a kompletně vybavené bojové středisko.

 V Incirliku je v současnosti zhruba 200 příslušníků Bundeswehru, plán počítá s jejich zdvojnásobením v následujících šesti měsících. Nejdražší položkou v pětašedesátimiliónovém rozpočtu je velitelské středisko, které má přijít na 34 miliónů eur. Většina plánovaných úprav by měla být realizována do léta 2017.