Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama Zdroj: ČTK

Obama a Merkelová
Obama a Merkelová na technologickém veletrhu v Hannoveru
Prezident Obama zkouší brýle na virtuální realitu na návštěvě Německa
Německá kancléřka Angela Merkelová
Obama a Merkelová
8
Fotogalerie

Obama: Buďte jednotní a nesvádějte problémy na migranty

Evropa i Spojené státy se potýkají s řadou problémů, ty ale nelze vyřešit tím, že politici budou zesilovat obavy lidí a všechno svádět na migranty a na muslimy. V německém Hannoveru to dnes řekl americký prezident Barack Obama. Zdůraznil také, že Spojené státy i svět potřebují silnou Evropskou unii a apeloval na její jednotu.

Podle Obamy je pochopitelné, že lidé vnímají negativně globalizaci, když je v ní příliš málo ekonomických vítězů a příliš mnoho poražených, přesto zdůraznil, že se lidé nyní mají přes všechny problémy nejlépe v dějinách. Zrovna tak je podle něj pochopitelný strach, který vyvolaly teroristické útoky v řadě měst. "Obavy lidí nelze ignorovat," řekl prezident. Podle něj ale není odpovědí vzrůstající netolerance v politice, kterou lze pozorovat.

Zároveň upozornil, že dosažený pokrok není nezvratný. Podle něj ohrožují svět nejen teroristé, kteří útočí po celém světě, ale také Rusko, jež narušuje ukrajinskou suverenitu. Obama v této souvislosti vyloučil zrušení protiruských sankcí. "Je mou velkou nadějí, že Rusko pochopí, že projevem skutečné velikosti není šikanování sousedů, ale spolupráce se světem. To je jediná cesta, jak zajistit dlouhodobý hospodářský růst a pokrok pro ruský lid," řekl.

Americký prezident také zdůraznil význam a důležitost jednoty Evropské unie: "Spojené státy i svět potřebují silnou, prosperující a demokratickou Evropu." Připomněl, že díky EU se podařilo zajistit dohodu s Íránem o jeho jaderném programu nebo loňskou dohodu o ochraně klimatu z Paříže. "Jste Evropa, sjednoceni v rozmanitosti," citoval Obama motto EU a při zdůrazňování významu jednotlivých států připomněl mimo jiné i Čechy, Slováky a sametovou revoluci. "Jste sjednoceni ideály, které rozzářily svět, a jste silnější než každý sám. Když budete pokračovat, můžete si být jisti, že váš největší spojenec a přítel, Spojené státy americké, vám je po boku, teď a navždy. Protože jednotná Evropa, kdysi sen pár lidí, nyní zůstává nadějí mnoha a nutností pro nás všechny."

Podle amerického prezidenta nemohou USA bez Evropy vyřešit všechny bezpečnostní hrozby, s nimiž se svět potýká. Zároveň však zdůraznil, že i evropští členové NATO musí přispět svým dílem na zajištění akceschopnosti aliance. "Každý člen NATO by měl přispět plným dílem, dvěma procenty HDP, na naši společnou bezpečnost. To je něco, co se vždy neděje," řekl. Také prohlásil, že Spojené státy vyšlou do Sýrie dalších 250 členů speciálních jednotek do boje proti organizaci Islámský stát. Vojáci podle něj nepovedou pozemní bojové operace proti IS, ale budou cvičit místní síly, které proti teroristům bojují. V Sýrii je nyní 50 specialistů z USA. Skupina, která patří k hlavním spojencům USA v Sýrii, Obamovo oznámení uvítala, ale upozornila, že potřebuje větší podporu, zejména další zbraně.